FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

Berguedà: Serrat de Sant Isidre (nou 100 Cim) – Sant Pere de la Portella – M.D. de la Quar

Distància 12,5 km
Desnivell +- 650 m

Caminada bonica i variada. Tot passant per diferents boscos gaudirem d’un antic monestir (St. Pere de la Portella), dues ermites, una església, uns bells salts d’aigua i de magnífiques vistes des del Santuari de la Quar i el serrat de Sant Isidre (Nou 100 cims).

Sortim de Sant Maurici de la Quar i, només començar, farem la volta per la seva església barroca del segle XVII (ampliada al segle XIX).

Ens comencem a enfilar i de seguida amb el nostre primer objectiu a la vista, Sant Isidre de Quar (1117 m).

Ens enfilarem una mica més i al coll dels Graus ens desviarem a la dreta. Al cap de ben poc, arribarem a Sant Isidre, una petita ermita de la qual es té informació, situada en un petit altiplà. Una miqueta més enllà hi ha el vèrtex geodèsic que assenyala el cim del Serrat de Sant Isidre, un dels nous 100 Cims.

Des del cim les vistes són magnífiques. Si el temps acompanya, hauríem de veure Montserrat, el Montcau i el Montseny, serrat de Picancel, el Catllaràs, Ensija, el Pedraforca, el Cadí o el Puigmal entre alguns altres.

Recularem un tros i continuarem baixant per una zona més ombrívola, amb algun faig. Caminarem principalment per boscos de pi roig, tot i que també veurem alguns roures i alzines a les zones més assolellades.

Arribarem a una riera. Porta aigua i el soroll ens guiarà a un parell de salts d’aigua. No hi ha camí, però arribarem més o menys bé. En gaudirem de dos petits però molt macos. Si la calor apreta ens podrem refrescar. Pocs metres més enllà hi ha les ruïnes del molí de la Portella.

Passada la riera ens tornarem a enfilar, per arribar al cap de poc a Sant Pere de la Portella. Xoca per les seves dimensions, més grans de les que esperem d’una ermita en un lloc així. Romànica, del segle XII, era l’església d’un antic monestir del qual només en queden les ruïnes adossades (que no es poden visitar). Un lloc guapo.

Tot seguit ens comencem a enfilar una altra vegada, un bon tros ben suaument i finalment amb més ganes. Arribarem a l’últim objectiu del dia, Santa Maria de la Quar. És una ermita del segle XVI (tot i que d’origen romànic), neoclàssica, amb la rectoria i la casa dels ermitans adossades. Les vistes des d’aquí també són magnífiques, similars a les del Serrat. Depèn com anem de temps, seria un bon punt per dinar.

Per no tornar a l’asfalt, baixarem per un sender, improvisant una mica. Arribarem a la pista una mica pel dret, però bé. Al cap de poc arribarem a una carretera, que travessarem, a partir d’on començarem a seguir les marques del GR-4 ja fins al final,  a Sant Maurici de la Quar.