FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 234

Ziga-zagues entre tres mils

Gener-febrer 2011

ESQUÍ DE MUNTANYA

Ziga-zagues entre tres mils. Benasc, Loron i Biadós
Imagineu un triangle que tingui com a vèrtexs el pic de Bom a llevant, el massís de Posets a migjorn i el Gran Bachimala a ponent. Constateu que es tracta de l’àrea amb més concentració de pics de tres mil metres de tots els Pirineus. Valoreu si la vostra preparació és la idònia per sentir-vos a gust entre els gegants de la serralada. Si s’escau, aneu-los a visitar.
TEXT: Pito Costa

BICICLETA DE MUNTANYA

Matarranya. El plaer de la descoberta
El riu Matarranya neix al massís del Port i avança en direcció nord durant gairebé cent quilòmetres fins a desguassar a l’Ebre. Com l’aigua que apareix i desapareix en una terra rude i eixuta, les vostres bicicletes hi traçaran un recorregut sinuós, però sense desnivells dissuasius ni dificultats tècniques remarcables. Són ingredients ideals per a la descoberta d’aquesta comarca tan propera a Catalunya en distància, però tan allunyada en coneixença.
TEXT: Francesc Roig Loscertales

ALPINISME

Goreta. Un circ sense comèdia
Al cor de la vall d’Aussau, un circ de muntanyes obre cada temporada les portes a un espectacle d’acrobàcies sobre gel, roca i neu. De matinada comença una funció que porta per títol Goreta, s’escenifica al massís del Ger i és aplaudida pels esquiadors de l’estació circumdant. La representació té un repartiment peculiar: els seus actors només treballen a l’hivern i no fan comèdia.
TEXT: Laura Piferrer i Josep Mula

GEOLOGIA

Patrimoni geològic de Catalunya. Les històries que expliquen les muntanyes
Probablement el naixement i la força de l’excursionisme al nostre país no hauria estat el que és si ens hagués mancat matèria primera per practicar-lo. És tòpic invocar el fet que en un territori relativament petit tinguem una gran diversitat de paisatges, microclimes i ecosistemes, però la dita és certa i té les seves arrels en una història que va començar fa milions d’anys.
TEXT: Isaac Camps

ESCALADA EN ROCA

Les arestes serrades
Mossèn Jacint Verdaguer, en escriure el cant del Virolai fa 130 anys, va recollir la llegenda dels angelets que amb serres d’or esculpiren eixos turons de Montserrat. Si bé les formes arrodonides d’aquest rocam no conviden a l’escalada sobre crestes afilades, sí que s’hi perfilen estètiques arestes i travesses vibrants sobre les parets i agulles del massís. El cap i casal de l’excursionisme català no deixa mai de presentar ofrenes per a serafins, grimpaires i escaladors.
TEXT: Josep Jané

EXCURSIONISME

Vessant sud del Montsant. Reverència al Priorat
Inclinats sobre el Priorat, els farallons meridionals del Montsant ens parlen sense parlar. Conten històries de pobles de pedra, d’ermites recollides, de cartoixans espartans, de vinyes, de colors i d’aromes. Però sobretot reverencien els caminants que avui encara coronen la serra amb respecte i admiració per uns camins seculars i un espai natural com n’hi ha pocs.
TEXT: Carles Claraco

ENTREVISTA

Lali Bofill i Quim Roumens: “L’escalada és una finestra al món”
La Lali i en Quim arriben a casa puntuals, a l’hora de sopar, amb un pa sota el braç. Un pa de motlle deliciós, farcit d’ametlles i encara calent, embolicat amb un drap i acabat de sortir de la seva màquina casolana. El pa casolà és un detall que em fa pensar en el seu estil de vida senzill i auster, la clau d’una existència abocada els últims deu anys a viure intensament el que més els agrada fer: escalar i viatjar per tot el món.
TEXT: Pep Soldevilla