FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 301

Travessa Aneto-Posets

Maig-juny 2022

La seguretat en les travesses de muntanya – Albert Vilana

No sempre les travesses autoguiades d’alta muntanya ofereixen dispositius fiables de seguretat per als seus clients. No és el cas de la ruta BUFF® Entre Refugios, que manté un compromís inalterable amb la seguretat dels muntanyencs i amb la preservació de l’entorn natural. Benvinguts a la travessa dels massissos d’Aneto i Posets: el bressol del muntanyisme a la nostra serralada, el gran tresc del Pirineu.  

Foto de Portada: Ascensió a la collada de la Forqueta (2.864 m), el port més elevat de la travessa Aneto-Posets. Foto: Jordi Marcillo

Els sostres comarcals de Catalunya – Albert Masó

Pujar el cim més alt de cada una de les quaranta-dues comarques catalanes és un curs immillorable de geografia, una formació intensa i llarga que estudia les diferents unitats de relleu del país. De moment, enfilarem els camins cap als sostres de l’Alta Ribagorça (Pirineu), Alt Camp (serralada Prelitoral), Moianès (altiplà Central) i Pla de l’Estany (serralada Transversal).

Val de Varradòs, l’Aran indòmit – Montserrat Timoneda i Jaume Llanes

Les il·limitades possibilitats excursionistes de la Val d’Aran s’expressen en moltes riberes com la Val de Varradòs. Ubicada al nord de Vielha, rep molts turistes que visiten el conegut Saut deth Pish, però pocs són els excursionistes que recorren els seus pics, crestes, pastures i estanys d’alta muntanya.

La Conca de Barberà a cop de pedal – Martí Magrinyà, Maurici Ribé i Jordi Gil

La Conca de Barberà es troba a l’interior de les terres tarragonines, separada tant de la costa com de les planes de Ponent per serres d’altitud modesta. La major part de la comarca fa honor al seu nom i és ben bé una conca, una cassola, envoltada d’aquests relleus per on es pot transitar amb bicicleta de muntanya.

Club Excursionista de Gràcia, 100 anys – Pau Vinyes

L’any 1922, Josep Buch, Jaume Martorell i Agustí Sobrevía van fundar a Gràcia (Barcelona) el Grup Excursionista Mai Enrera, que al cap de pocs anys va passar a denominar-se Club Excursionista de Gràcia. Al llarg de la seva història centenària, l’entitat ha fet aportacions pioneres en la senyalització de senders, en travesses de muntanya, en grups d’escalada o en la formació dels més joves.

Entrevista a Sílvia Bel – Marc Cornet

“L’ofici d’actriu i l’escalada tenen moltes coses en comú”. Ens ho diu en aquesta entrevista una professional dels escenaris, Sílvia Bel, que també és una gran aficionada al muntanyisme i sobretot a l’escalada. La Sílvia reflexiona sobre la inspiració que la natura pot suscitar en la feina i la vida diàries de molts practicants d’activitats de muntanya.

Crèdits

VÈRTEX MAIG - JUNY 2022

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Joan Alarcón, Luis Alfonso, Sílvia Alsina, Armand Ballart, Judit Baseiria, Sílvia Bel, Aina Bosma, Marta Bretó, Dani Brugarolas, Marc Cornet, Jordi Corominas, Pere Esteban, Enric Faura, Esther González, Jesús Jordi Pinatella, Jaume Llanes, José Lloret, Josep Llusà, Martí Magrinyà, Albert Masó, Marc Pinsach, Aleix Serra, Iñigo Soteras, Montserrat Timoneda, Joana Uribe i Pau Vinyes.   

COL·LABORADORS GRÀFICS: Lluís Beardo, Juan Manuel Borrero, Xavier Capdevila, Edu Català, Oriol Clavera, Aïda Cusac, Eduard Garcia, Jordi Gil, Jesús Ibarz, Joan Jover, Jordi Marcillo, Òscar Masó, Anna Mongay, Xavi Palahí, Núria Picas, Maurici Ribé, Sergi Ricart, Francesc Sanahuja, Pep Serra i Ivan Torres.   

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: