FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 289

Senderisme de mar i muntanya

Març-abril 2020

Excursions per la costa catalana. Roger Rovira

Les cicatrius d’un suposat progrés són ben visibles a tota la franja costanera de la Mediterrània occidental. A casa nostra, i malgrat aquest despropòsit de fileres interminables de cases gairebé sempre buides, s’han conservat alguns petits reductes. Són oasis envoltats de ciment que ens ajuden a entendre com era abans el nostre litoral tot gaudint d’excursions arran de mar.

Cent anys de la FEEC (2). Francesc Roma

L’onze de febrer de 1920 (ara ha fet cent anys) es va fundar la Lliga de Societats Excursionistes, que seria succeïda per la FEEC el 1930. Continuem la història que s’ha vist en l’entrega passada i parlem de la creació de la primera federació excursionista, del seu funcionament fins a la Guerra Civil i dels darrers moments, un cop acabada aquesta.

Pallars Sobirà, una comarca amb premi. Xavier Agut

La dinovena edició del Premi Vèrtex ha distingit com a guanyadora una guia d’excursionisme al Pallars Sobirà. Presentem una tria de quatre itineraris des del sud fins al nord de la comarca, des del Prepirineu rocós i espectacular fins a l’alt Pirineu verd i exuberant.

Entrevista a David Macià. Quim Hernández

L’any del centenari de la FEEC és també el del debut de l’escalada esportiva als jocs olímpics. L’entrenador de l’únic escalador espanyol que hi participarà, l’extremeny Alberto Ginés, és el català David Macià. Pare dels precoços Lluc i Lau Macià, membres del Centre de Tecnificació d’Escalada Esportiva de Catalunya, el prestigiós entrenador té una àmplia visió de l’escalada esportiva des dels orígens d’aquest esport a Catalunya els anys vuitanta.

Vall d’Owens, el far west ianqui. David Balcells

Entre els pics escarpats de Sierra Nevada i els altiplans desèrtics del Great Basin s’amaga la californiana vall d’Owens, que supera els quatre mil metres d’altitud. La proximitat i la popularitat de diferents parcs nacionals com el de Yosemite deixen Owens al marge de les rutes turístiques més transitades. Així, la baixa afluència de visitants és un dels grans atractius de la vall, on podrem realitzar activitats de muntanya amb una tranquil·litat total.

Crèdits

VÈRTEX 289, MARÇ-ABRIL 2020

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Xavier Agut, David Balcells, Armand Ballart, Judit Baseiria, Dani Brugarolas, Núria Casaldàliga, Jordi Colomer, Pere Esteban, Enric Faura, Gil Furriols, Pere Gelis, Quim Hernández, Jesús Jordi Pinatella, Josep Llusà, David Macià, David Mengual, Carlos Pérez, Núria Picas, Laura Piferrer, Marc Pinsach, Francesc Roma, Roger Rovira, Ivan Ruiz, Ester Sabadell i Aleix Serra

COL·LABORADORS GRÀFICS: Xavier Capdevila, Edu Català, Adrià Chueca, Josep Maria Esquirol, Francesc Xavier Gregori, Pol Guinart, Queralt Guinart, Ramon Julián, Adrià Martínez, Pep Masip, Anna Mongay, David Palmada, Jordi Saragossa, Ferran Saló i Pep Serra

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: