FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 280

Pompeu Fabra, un lingüista a la muntanya

Setembre-octubre 2018

Pompeu Fabra, un lingüista a la muntanya. Gemma Pauné i Oriol Garcia Quera

El cent cinquantè aniversari del naixement de Pompeu Fabra (i centenari de la publicació de la Gramàtica catalana) serveix per rememorar la profunda reforma lingüística i altres facetes del gran filòleg català. Aquí recordem la seva dèria excursionista; les seves caminades, travesses i campaments.

Les fonts del Montseny. Oscar Farrerons

Els divuit municipis del Parc Natural del Montseny engloben dins els seus límits més de set-centes fonts, un enorme patrimoni cultural i natural. Caminarem a la recerca d’una bona colla d’aquests dolls d’aigua a l’obaga del massís; de Viladrau al Matagalls, de Sant Segimon al turó de la Tremoleda.

Entrevista a Oriol Baró. Joan Jover

L’alpinisme català d’alt nivell troba en l’escalador i guia UIAGM Oriol Baró una referència que ha estat indiscutible i continuada durant els anys que portem de segle. Té apamada la seva terra, la vall de Boí, i també alguns dels massissos més alts del món. Li agrada la roca, tan abundant a casa nostra, i també la neu, el gel i el terreny mixt.

Ser dona i guia al Nepal. Meritxell Verdaguer i Eva Freixa

Les valls de l’Himàlaia comencen a veure grups d’excursionistes liderats per dones. Us expliquem com es formen, com s’entrenen i com s’obren pas en el guiatge de muntanya ocupat majoritàriament pels homes. A través de la Tsering i la Malika també coneixerem els estereotips socials que han hagut de trencar per endinsar-se, senders amunt, en una societat masclista.

Crèdits

VÈRTEX 280, SETEMBRE-OCTUBRE 2018

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Oriol Alamany, Armand Ballart, Oriol Baró, Judit Baseiria, Dani Brugarolas, Núria Casaldàliga, Eliseu T. Climent, Pere Esteban, Oscar Farrerons, Joan Jover, Josep Llusà, Manel Pascual, Gemma Pauné, Laura Piferrer, Marc Pinsach, Ester Sabadell, Oriol Sales, Marta Sánchez, Aleix Serra, Ivan Torres, Meritxell Verdaguer i Eduard Vizcaya.

COL·LABORADORS GRÀFICS: Juan Manuel Borrero, Edu Català, Adrià Chueca, Joan Font, Eva Freixa, Oriol Garcia Quera, Fiz Gratacós, Quim Hernández, Jordi Masramon, Sergi Mingote, Anna Mongay, Santi Padrós, Edu Ruano, Pep Serra, Jordi Serrat i Emili Vilamala.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez 

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: