FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 229

Muntanyisme visual: la màgia dels grans espais

Març-abril 2010

FOTOGRAFIA

Muntanyisme visual (I). Atrapar l’instant
Aquest article —i la segona part que es publicarà properament— no pretén ser un curs de fotografia. És un convit per descobrir el meravellós ambient de la muntanya, principalment dels seus aspectes menys “cridaners”. La bellesa d’una flor, la vida efímera del gel, el moviment de l’aigua o la força de la natura poden fer d’una senzilla passejada una experiència única, tan intensa com assolir un cim o encadenar una via. Una altra història serà plasmar totes aquestes sensacions en una fotografia…
TEXT: Jordi Ferrando

ALPINISME

Ulldeter enllà. La descoberta encara és possible
Sembla mentida, però és cert. Molt a prop del circ d’Ulldeter encara queden raconades per explorar-hi una quantitat copiosa de vies de neu i de gel. Presentem un recull de canals als vessants septentrionals dels pics de la Dona i Prat de Bacivers; un tipus d’ascensió amb pocs entrebancs tècnics, però amb tots els al·licients de la descoberta, la solitud i l’encís dels cims. Què és, si no, l’alpinisme?
TEXT: Pako Sánchez

ESQUÍ DE MUNTANYA

Cinc estrelles al Pallars. Els luxes i els rigors de sempre
Al cor del Pallars més septentrional s’aixeca un grup de cims de marcat caràcter alpí. Decorats com els del Mont-roig o el Ventolau faran entrar en escena els esquiadors més exigents, que també sabran relaxar el seu esperit en els mantells immaculats dels estanys de la Gallina; tot amanit amb la possibilitat de passar una nit al refugi lliure de Mont-roig. No és un hotel de cinc estrelles, però sí una llumeta estratègicament col·locada per adornar aquesta travessa de luxe.
TEXT: Manel Broch

EXCURSIONISME

Moncayo. Una muntanya de llegendes
Sembla ser que el massís del Moncayo fou obra de la fúria d’Hèrcules. A Cueva de Ágreda vivia Caco, un lladregot que s’atreví a robar part del ramat de l’heroi. Enfurismat, Hèrcules castigà Caco sepultant-lo sota rocs i terra. Així va néixer el Moncayo; o si més no, així ho diu la llegenda.
TEXT: Juan Carlos Borrego

ESCALADA EN ROCA

Cingle de la To. La darrera paret del Catllaràs
En pujar per l’autovia de l’eix del Llobregat, una atractiva muralla ressalta sobre la Nou de Berguedà. És el cingle de la To, amarat de pins i faigs pel vessant de Malanyeu i perfectament encimbellat en la seva façana meridional. Sembla mentida que aquestes parets no s’haguessin escalat fins fa ben poc. Els agradi o no, a partir d’ara no estaran tan soles.
TEXT: Joan Casòliva Armengou

ESQUÍ DE MUNTANYA

Monte Viso. El sentinella amatent
El Monte Viso (3.841 m) és un d’aquells gegants petris la visió del qual no deixa indiferent ningú. El muntanyenc i la muntanyenca se senten atrets irremeiablement per aquesta piràmide que corona el sector oriental del massís del Queyras. Al seu redós hi ha, com en les grans muntanyes de l’arc alpí, nombroses possibilitats per envoltar-la en forma de travessa. La que us presentem és una d’elles.
TEXT: Clàudia Ramos

EXCURSIONISME

La Senda de Camille. Rere els passos del plantígrad
Batejada amb el nom d’un dels darrers óssos autòctons dels Pirineus que encara tresca per aquells verals, el juny de 2008 va entrar en funcionament aquesta travessa circular que recorre diferents valls dels dos vessants de la serralada: Ansó, Aragüés i Echo a l’Aragó i la bearnesa d’Aspe al nord. Una ruta d’enorme bellesa, ideal per assaborir-la a poc a poc.
TEXT: Àlex Domec

TÈCNICA

Accidents a la muntanya. Afrontar la crisi
Ningú no vol patir un accident, però si l’eventualitat arriba, el que tenim clar és que volem que ho gestionin els especialistes en la matèria. Des de vèrtex hem volgut conèixer de primera mà algunes pautes a seguir de cara a afrontar la crisi que desencadena un accident. I què millor que sigui el GRAE (Grup d’Actuacions Especials) dels Bombers de la Generalitat qui ens recordi com cal preparar-s’hi. Tot és de sentit comú, però diuen que de vegades el sentit comú és el menys comú dels sentits…
TEXT: Grup d’Actuacions Especials dels Bombers de la Generalitat de Catalunya

ENTREVISTA

Francesc Roma: “No existeix l’excursionisme, sinó els excursionismes”
A començaments del 2010 Francesc Roma va presentar i defensar la tesi doctoral Excursionisme 2.0, un intens treball de camp sobre l’estat actual del món excursionista. En Francesc és avui, a Catalunya, el principal historiador i teòric de l’excursionisme; un estudiós amb tres tesis doctorals a les seves esquenes que fa recerca per conèixer-se millor.
TEXT: Enric Faura