FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 303

Marc Toralles, escalador poliVALENT

Novembre-desembre 2022

Entrevista a Marc Toralles, escalador poliVALENT – Quim P. Casadesús i Xavier Maduell

El juliol passat Marc Toralles i Bru Busom van obrir la primera via de la verge paret est del Siula Grande, als Andes peruans, després del primer intent efectuat tres anys abans amb Roger Cararach. No va ser una casualitat, sinó un pas més de l’actual alpinisme català d’elit. En Marc reivindica, per a aquest alpinisme, més humanització i menys èpica, però potser ell no és el més indicat per dir-ho vistes les ascensions que fa.

Foto de portada: Marc Toralles escala la via Ksur-ul-aina a la paret d’Aragó de Mont-rebei. Foto: Nil Alcubilla

 

Terres de l’Ebre, gran volta amb BTT – Roger Ferrer i Mònica Faneca

El riu Ebre és l’eix vertebrador d’una ruta amb BTT de set etapes que passa per les quatre comarques de les terres de l’Ebre: Montsià, Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta. Les més de vint poblacions que travessa li confereixen un caràcter d’itinerari cicloturista, però el salt al massís del Port fa imprescindible l’ús de la bicicleta de muntanya.

 

Plana de Vic, el ric patrimoni d’Osona – Oscar Farrerons

L’antiga indústria molinera del municipi de Calldetenes havia estat fa centenars d’anys una de les més importants de la plana de Vic. Una caminada entre aquest poble i Sant Julià de Vilatorta permet descobrir molins fariners, fonts, boscos i conreus, entre altres elements del ric patrimoni cultural i natural d’Osona.

 

Sant Llorenç del Munt i l’Obac, 50 anys de parc natural – Susanna Ginesta

El clam de la societat civil, liderada pel moviment excursionista i ecologista, davant la pressió urbanitzadora que patia el massís, va possibilitar la protecció de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac com a primer parc natural de l’Estat espanyol, ara fa 50 anys. L’espai prepara una ampliació important mentre busca l’equilibri necessari entre el seu ús públic i la conservació del patrimoni.

 

Un segle del Foment Excursionista de Barcelona – Pau Vinyes

El Foment Excursionista de Barcelona ha fomentat, valgui la redundància, l’excursionisme i la cultura durant els seus primers cent anys de vida associativa. A cavall dels barris barcelonins de l’Eixample i el Poble-sec –on l’entitat ha tingut la seva seu–, els seus socis han caminat, corregut i escalat des del nivell del mar fins als cims més alts de la Terra.

Crèdits

VÈRTEX NOVEMBRE - DESEMBRE 2022

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Luis Alfonso, Armand Ballart, Judit Baseiria, Javier Beltrán, Aina Bosma, Dani Brugarolas, Enric Casellas, Eliseu T. Climent, Jordi Corominas, Pere Esteban, Mònica Faneca, Oscar Farrerons, Enric Faura, Roger Ferrer, Susanna Ginesta, Jesús Jordi Pinatella, Josep Llusà, Adri Martínez, Ester Sabadell, Iñigo Soteras, Marc Toralles i Pau Vinyes.

COL·LABORADORS GRÀFICS: Pau Aguilera, Ricard Badia, Oriol Baró, Sergi Boixader, Bru Busom, Xavier Capdevila, Roger Cararach, Anna Carceller, Edu Català, Oriol Clavera, Nil El Mouhadab, Laia Erra, David Gámez, Samuel Gómez, Cesc Grau, Pep Hubach, Ferran Latorre, Jaume Llanes, Iker Madoz, Ekaitz Maiz, Miquel Mas, Roger Mestre, Carme Molist, Anna Mongay, Emilio Ramos, Òscar Rodbag, Olga Sala, Pep Serra i Xavier Vilaregut.   

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: