FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 307

Illes Fèroe, nàufragues de l’Atlàntic nord

Juliol-agost 2023

Per visualitzar aquesta revista cal que t'identifiquis amb el teu usuari a l'àrea privada.

Illes Fèroe, l’arxipèlag emergent de l’aventura i la natura – Francesc Mas Solé

Divuit illes d’origen volcànic perdudes entre Escòcia, Islàndia i Noruega; fiords, cascades, penya-segats i immenses catifes de gespa fresca. Ovelles, moltes ovelles, però encara més aus marines a descobrir durant les nostres caminades. Parlem de les illes Fèroe, l’arxipèlag emergent de l’aventura i la natura.

Foto de portada: l’arxipèlag de les Fèroe mostra imatges tan espectaculars com el salt d’aigua de Mulafossur, a l’illa de Vágar. Foto: Francesc Mas Solé.

 

Picos de Europa, els pilars del Cantàbric – Àlex Domec

Moltes són les possibilitats excursionistes que ofereixen les muntanyes més famoses de la serralada Cantàbrica, els Picos de Europa. Però potser la més completa i global és l’anomenat anell integral: una travessa circular que en nou etapes enllaça els refugis dels tres massissos dels Picos: d’oest a est, El Cornión, Los Urrieles i Ándara.

 

Mont Blanc, la gran volta al sostre dels Alps – Pito Costa

Molt probablement, el Tour del Mont Blanc és el tresc més popular d’Europa. La seva popularitat està sobradament justificada: cims gegantins, prats alpins, boscos d’avets i làrixs monumentals, gorges, geleres que es precipiten al buit… A tot això hi afegirem l’al·licient que suposa fer la volta a la muntanya més alta dels Alps.

 

Lyskamm, la bellesa de l’equilibri – Jordi Ferrando

La travessa dels pics de Lyskamm, al massís del Monte Rosa, és una aventura sublim, possiblement una de les més belles dels Alps. L’estètica del recorregut resulta extraordinària, des del principi fins al final, i moure’s en equilibri tan a prop del cel implica convertir-se en funàmbuls per un dia.

 

Entrevista a Manel Broch – Agustí Estruga

En ple segle xxi, en què la digitalització ha impactat a les nostres vides, és estimulant apropar-nos a personatges com en Manel Broch, un muntanyenc de llarga trajectòria en l’esquí de muntanya, el ciclisme i la publicació de guies d’itineraris. Amb setanta-cinc anys, encara es manté plenament actiu i en els seus viatges a cop de pedal reivindica l’ús dels mapes per sobre de la tecnologia digital.

 

Les arrels del Foment Arqueològic Excursionista Sallentí – Pau Vinyes

L’any 1978, el jove anarquista Agustín Rueda va morir a Carabanchel arran d’una pallissa brutal per part dels funcionaris de la presó. Rueda era un dels fundadors del Foment Arqueològic Excursionista Sallentí, entitat nascuda fa 51 anys com a delegació del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, amb unes inquietuds culturals i reivindicatives que ultrapassen el fet excursionista.

 

 

 

 

Crèdits

VÈRTEX JULIOL - AGOST 2023

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Luis Alfonso, Armand Ballart, Judit Baseiria, Manel Broch, Dani Brugarolas, Sara Chacón, Eliseu T. Climent, Jordi Corominas, Pito Costa, Àlex Domec, Pere Esteban, Agustí Estruga, Enric Faura, Jordi Ferrando, Jesús Jordi Pinatella, Josep Llusà, Jordi Longás, Francesc Mas, Marc Pinsach, Aleix Serra i Pau Vinyes. 

COL·LABORADORS GRÀFICS: Jaume Aguadé, Jordi Bas, Xavier Capdevila, Núria Casaldàliga, Edu Català, David Codony, Rosa Cols, Txus Garcia, Manel García, Marco de Gasperi, Pep Giralt, Jordi Iborra, Jaume Llanes, Eduard Martín, Anna Mongay, Javi Pec, Gustau dos Santos, Pep Serra, Pat Soler, Joan Tocavents, Pere Trilla i Martí Vilaseca

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: