FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 233

Esquí nòrdic de passeig: els militants del fred

Novembre-desembre 2010

DOSSIER CAMINS DE MUNTANYA. EXCURSIONISME

Camí. Via, terme i fi
Igual que un camí, aquest dossier té un començament, un curs a seguir i una fita on acabar. L’inici que llegireu us introduirà en l’abundància de termes que la nostra llengua utilitza per denominar els camins. Prosseguireu al llarg d’un antic camí ral, una de tantes vies de comunicació que hi havia a Catalunya abans de la construcció de les carreteres; i trobareu el punt i final a la Costa Brava, entre camins de ronda i cales desertes a l’hivern.
TEXT: Xavier Martorell i Boada

DOSSIER CAMINS DE MUNTANYA. EXCURSIONISME

Camí ral de Vilafranca a Santa Coloma. Les traces de la Catalunya rural
Si tracéssim una línia recta entre Vilafranca del Penedès i Santa
Colomade Queralt, coincidiríem amb poques marrades amb un dels
històrics camins rals de l’interior de Catalunya. Entre vinyes i boscos,
entre masos, pobles i castells, aquest itinerari ens transportarà segles
enrere.Serem uns dels primers a transitar-hi pel simple plaer de
caminar, ja que els nostres avantpassats altra feina hi tenien.
TEXT: Fèlix Masachs Suriol

DOSSIER CAMINS DE MUNTANYA. EXCURSIONISME

Una ronda per la Costa Brava. Els colors del Baix Empordà
Al cor de la Costa Brava, el Baix Empordà és una amalgama de colors. Els seus paisatges formen una composició de planes, turons, viles marineres i roques que es precipiten vertiginosament sobre el blau infinit. Una pinzellada representativa d’aquest quadre és el següent itinerari: una volta que des de Palamós puja per pistes i senders al puig Morera i baixa per boscos i camins de ronda al mar.
TEXT: Francesc Xavier Gregori

ESQUÍ NÒRDIC

Esquí nòrdic de passeig. Nous conceptes, vells adeptes
Tot i ser la forma més primigènia de l’esquí (desplaçar-se amb unes fustes als peus tot recorrent un itinerari), les originals excursions d’esquí nòrdic van ser arraconades per una modalitat més esportiva quan es van crear les estacions d’esquí de fons. Però a l’Europa septentrional l’activitat ha persistit fins al punt de comptar amb un elevat nombre de practicants i un material específic. Salvant les distàncies, a casa nostra tenim neu i terreny adients per traçar-hi agradables passejades
i magnífiques travesses lluny dels recorreguts senyalitzats.
TEXT: Àlex Domec

PERSONATGE

Josep Maria Rodés, un muntanyenc culturalment fecund. L’inquiet incansable
Més de dues dècades després de la seva mort, les aportacions de Josep Maria Rodés a la cultura de muntanya domèstica resten pendents d’un reconeixement just i precís. Ara i aquí, per tant, no cal justificar l’oportunitat de fer una ullada general a qui va ser i al que va fer.
TEXT: Josep Maria Cuenca

ESCALADA EN ROCA

Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç. Trilogia conglomerada
L’escalada no només és grau, alta dificultat i competició. També és endinsar-se en la descoberta de la muntanya buscant els punts dèbils de la roca i les línies lògiques que la natura ofereix. Un acurat recull d’aquest tipus de vies d’escalada és el que s’ha endut el darrer Premi Vèrtex. Com a denominador comú, el conglomerat, aquell rocam que cohesiona el paisatge d’alguns dels massissos més emblemàtics del país.
TEXT: Òscar i Albert Masó Garcia

ENTREVISTA

Ramon Julián. El punt vermell
Aconseguir el punt vermell en escalada esportiva significa superar una via com a primer de cordada sense caure ni agafar-se a cap cinta. En Ramon Julián ha dibuixat incomptables punts vermells a la llibreta que registra els encadenaments de la seva ja llarga trajectòria com a escalador. Als seus 29 anys acaba d’assolir el punt culminant: la Copa del Món. Què més es pot guanyar?
TEXT: Xavier Maduell