FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 240

Els rapinyaires de les nostres muntanyes

Gener-febrer 2012

NATURA

Rapinyaires. Atracció bestial
Lluny queden els reportatges televisius de Félix Rodríguez de la Fuente, amb imatges bestials d’àguiles caçant isards i de falcons envestint coloms en picats de vertigen. Avui les nostres muntanyes, molt més freqüentades, conserven i fins i tot han recuperat la població d’algunes aus rapinyaires, gràcies a la sensibilitat actual per la biodiversitat.
TEXT: Màrius Domingo de Pedro

RAQUETES DE NEU

Ordesa en raquetes. Simfonia hivernal
Les Quatre Estacions és el títol d’una de les obres més admirades i reconegudes del compositor italià Antonio Vivaldi. La vall d’Ordesa i les seves muntanyes són, també en les seves quatre estacions, una obra magna: en aquest cas de la natura. Endinsem-nos en la seva simfonia hivernal…
TEXT: Josep Llusà

ALPINISME I ESQUÍ DE MUNTANYA

Belledone. Seducció amb discreció
Piolets, grampons, esquís i ganivetes; cascades i canals glaçades, vessants i cimals nevats. No calen dificultats extremes per fer rendir la ferralla hivernal, ni atènyer el Mont Blanc per amarar-se de la seducció alpina. Poseu fre just passat Grenoble i desfermeu-hi la passió per l’alpinisme i l’esquí de muntanya. Allí les altituds no us marejaran, però faran vibrar l’altímetre de les vostres emocions.
TEXT: Xavier Gallach

PERSONATGE

Daniel Vergés Costa (1936-2011) i el Club Muntanyenc Barcelonès. Petjada profunda
L’excursionisme, com qualsevol forma d’associacionisme, té figures clau que no són sempre les més conegudes públicament. Fa un any va morir un d’aquests personatges, en Daniel Vergés, president durant els últims vuit anys de l’històric CM Barcelonès i membre actiu del GES i del GAM durant els anys 60 i 70. Disciplines on va destacar com l’espeleologia i l’escalada, expedicions extraeuropees que va organitzar i refugis que va remodelar com el de Segremorta perpetuen la contribució del Daniel a l’excursionisme català del darrer mig segle.
TEXT: Alícia Masriera

EXCURSIONISME

Excursionisme i transport públic. Mobilitat sostenible
L’àrea metropolitana de Barcelona està envoltada d’una gran diversitat de paisatges en les seves muntanyes litorals i prelitorals. També posseeix una infraestructura de transport públic important que permet dissenyar moltes excursions lineals i travessies entre municipis. Aquests dos factors ens aporten una sèrie d’avantatges que les següents rutes reflecteixen: duració curta d’aproximadament un matí, relaxació en el trajecte d’anada i tornada com a part de l’activitat i utilització d’un mitjà de transport més barat i ecològic que el transport privat.
TEXT: Rafa López Martín

EXCURSIONISME

Alt Tatra. Alta muntanya més enllà de xifres
Moltes vegades associem el terreny d’alta muntanya a partir d’una certa cota. Un tòpic que definitivament hem d’enterrar quan parlem de l’Alt Tatra, el sector més alpí del massís del Tatra, situat entre Polònia i Eslovàquia. Unes muntanyes que val la pena descobrir, amb un munt de possibilitats. Aquest article n’és un petit aperitiu. Us en perdreu el plat principal?
TEXT: David Sancho

ENTREVISTA

Berta Martín. La divina impacient
“Sóc ambiciosa, però poc pacient. Si no aconsegueixo escalar una via amb pocs intents, me’n canso i canvio”. Així parla la Berta Martín, referent indiscutible de l’escalada esportiva femenina a casa nostra. Després de quasi vint anys tibant, està enfilada al 8b+ i és la vigent campiona d’Espanya: una gran escaladora que pot semblar d’un altre món, però que no deixa de ser humana.
TEXT: Xavier Maduell