FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 298

El cor de Suïssa

Novembre-desembre 2021

Esquí de muntanya al cor de Suïssa – Carles Lluch

Al centre de Suïssa, el massís de Glarner Alpen culmina al cim del Tödi, de 3.612 metres d’altitud. També hi culmina una travessa de cinc dies amb esquís de muntanya per la part occidental del massís; un itinerari atractiu i poc divulgat que visita valls feréstegues i llunyanes glaceres, per esquiar pales de neu infinites envoltades de muntanyes imposants.

Foto de portada: El pic Gross Ruchen esguarda el descens de l’esquiador. Foto: Carles Lluch

Escalades en xemeneia a Montserrat – Jordi Pina

La muntanya simbòlica de Catalunya és una font inesgotable d’escalades i d’estudis que se’n deriven. Un càlcul encaixonat entre murs eleva a 2.500 els metres de xemeneia oberts fins a l’actualitat a Montserrat, repartits en 74 vies d’escalada. N’hi ha per tot el massís serrat, però el sector nord lidera el rànquing, amb les parets oest d’Agulles i de Sant Jeroni al capdavant de l’estretor grimpaire.

Centre Excursionista de Lleida, 115 anys – Pau Vinyes

El 1906 es va fundar el Centre Excursionista de Lleida, la cinquena associació muntanyenca més antiga de les que han perdurat fins avui al país. L’havien precedida el Centre Excursionista de Catalunya, l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, la Secció Excursionista del Centre de Lectura de Reus i el Centre Excursionista de la Comarca de Bages. Però la capital del Segrià havia tingut durant uns anys de finals del segle XIX l’Associació Excursionista Ilerdanesa, que la situa en la segona ciutat catalana després de Barcelona a comptar amb una entitat excursionista.

Entrevista a Jordi Marmolejo – Marc Cornet

Tots els pals que ha tocat en Jordi Marmolejo en el món de l’escalada i l’alpinisme el situen en un pal de paller del muntanyisme català i, més en concret, lleidatà. Des de la junta directiva del Centre Excursionista de Lleida, des de la seva professió d’agent rural, des de l’obertura de vies, des de les seves guies i articles d’escalada, l’afany divulgador de l’incombustible Marmolejo no té límits.

Mossèn Alcover, viatger de mots – Gemma Pauné

El Diccionari català-valencià-balear és una de les obres essencials de la nostra cultura. Va ser fruit de l’impuls i la dedicació d’Antoni Maria Alcover, filòleg mallorquí que a partir de 1900 i durant gairebé trenta anys va recopilar un devessall d’informació lèxica sobre el terreny, recorrent els Països Catalans tot practicant l’excursionisme científic.

Crèdits

VÈRTEX NOVEMBRE - DESEMBRE 2021

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO:

Luis Alfonso, Armand Ballart, Judit Baseiria, Aina Bosma, Dani Brugarolas, Eliseu T. Climent, Marc Cornet, Jordi Corominas, Pere Esteban, Quim Farrero, Enric Faura, Jesús Jordi Pinatella, Jose Lloret, Carles Lluch, Josep Llusà, Gemma Pauné, Jordi Pina, Marc Prohom, Ester Sabadell, Iñigo Soteras i Pau Vinyes.   

COL·LABORADORS GRÀFICS:

Rafel Bernat, Juan Manuel Borrero, Eloi Callado, Edu Català, Manu Cauchy, Mikel Florit, Josep Galícia, Oriol Garcia, Miguel Ángel García, Luis Garrido, Pep Godoy, Lola Goicoa, Cesc Grau, Abril Lloret, Tomàs Malavia, Roger Mestres, Anna Mongay, Àngel Monsó, Santi Padrós, Antonio G. Picazo, Ricard Rofes, Héctor Sala, Abián San Gil, Pep Serra, Joan Solé, Enric Subirats i Albert Torrent.  

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: