FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 225

Dossier Itàlia: muntanyes per a tots els gustos

Juliol-agost 2009

DOSSIER ITÀLIA. EXCURSIONISME. ALPINISME

Apenins centrals. La columna vertebral italiana
La serralada dels Apenins vertebra tot el centre d’Itàlia. Es tracta d’un sistema muntanyós íntimament lligat al xoc de les plaques tectòniques d’Euràsia i Àfrica i, justament per aquest motiu, és una de les zones sísmiques més importants del Planeta. No cal remuntar-nos gaire lluny en el temps per recordar els estralls que va provocar el gran terratrèmol que el mes d’abril d’enguany va arrasar la ciutat de l’Aquila, enclavada al peu del majestuós Corno Grande (2.912 m).
TEXT: Sergi Lara

DOSSIER ITÀLIA. EXCURSIONISME

Cinque Terre i Elba. Brises toscanes
De la mar de Ligúria a l’arxipèlag toscà s’estén un tram del litoral mediterrani italià retallat i ple d’història. La pressió humana hi és forta i dels antics camins de ronda ja poc en queda. Malgrat tot,
les dues destinacions escollides – Parco Nazionale delle Cinque Terre i illa d’Elba- guarden encara itineraris que faran les delícies dels senderistes més exigents.
TEXT: Sergi Lara

DOSSIER ITÀLIA. EXCURSIONISME. ALPINISME

Dolomites solitàries. La cara intacta de la muntanya
Hom podria pensar que les Dolomites, conegudes arreu del món per les seves vies ferrades i per les verticals parets de roca, ja no guarden racons per a l’aventura. Però aquest extens grup de muntanyes reserva encara moltes sorpreses sàviament ocultes darrere dels itineraris més famosos. Des de complexes ascensions hivernals a senzilles passejades estiuenques, heus aquí l’alta muntanya immaculada.
TEXT: Jordi Ferrando

BICICLETA DE MUNTANYA

Coserans en BTT. El plaer de la solitud
El Coserans és una de les zones més desconegudes dels Pirineus. A banda del conegut Mont Valièr, poca cosa més sabem d’aquest paradís sempre humit, de boscos frondosos i prades relaxants. Us proposem una ruta de quatre dies en BTT, salvatge i plàcida a la vegada; un itinerari on probablement pedalareu sols, però de notable duresa tant des d’un punt de vista orogràfic com d’orientació. Ara bé, la recompensa val la pena. Si més no, per als amants de la solitud i de l’aspecte més primigeni de la muntanya.
TEXT: Pito Costa i Israel Roca

DESCENS DE BARRANCS

Barrancs als Alps marítims. Aigua i diversió garantides
El departament francès dels Alps Marítims presenta una de les millors cartes d’Europa pel que fa a la quantitat i la qualitat dels seus barrancs. Els amants d’aquesta disciplina de ben segur coneixen les excel·lents possibilitats que ofereix aquesta zona de França fronterera amb Itàlia. Una àrea que abraça per una banda la Mediterrània i per altra les acaballes meridionals dels Alps.
TEXT: Jordi Garcia Pol

EXCURSIONISME

La Vall de Broto. Senderisme a les portes d’Ordesa
Fa una centúria, la pràctica totalitat del Pirineu aragonès era desconegut per la major part de la gent. Particularment exemplificant és el cas de l’avui conegudíssima vall d’Ordesa, llavors territori salvatge i desconegut. Però Lucien Briet, un enamorat de la zona, ensenyava al món a través de les seves fotos les meravelles que la zona amagava. La veïna vall de Broto esdevindria pas obligat per visitar Ordesa. Cent anys més tard, una magnífica xarxa de senders permet a l’excursionista descobrir pobles i racons esplèndids; sempre, però, amb la vista posada al nord, als imponents i desafiadors farallons de Mondarruego. Descobrim aquests camins.
TEXT: Josep Llusà

ESCALADA EN ROCA

Escalada neta a Colomèrs. El tresor de l’Aran
Si en algun racó del Pirineu s’escala poc, aquest és la Val d’Aran. Amb l’eufòria per les parets veïnes d’Amitges i Cavallers i, per què no dir-ho, amb el reclam que suposen les parets més altes i amb menys temps d’aproximació, el Pirineu aranès ha quedat sempre allunyat del dringar que provoca el material penjat del talabard. A continuació us proposem una visita al circ de Colomèrs, un conjunt d’escalades fàcils, però poc equipades i en les quals ens farem un tip de disparar els encastadors.
TEXT: Dani Brugarolas

TOPONÍMIA I METEOROLOGIA

Topònims i clima d’Andorra. Associació provada
La toponímia és l’estudi de l’origen i el significat dels noms de lloc i també el conjunt d’aquests en una determinada àrea geogràfica. Els topònims designen elements del relleu, de les aigües, de la vegetació, de l’activitat humana o de la climatologia. En aquest article es presenta una mostra de topònims andorrans en el significat dels quals es pot trobar relació amb la meteorologia i el clima.
TEXT: Xavier Planes i Ramon Pascual

HISTÒRIA DE L’ESCALADA

Via Xandri-Casanellas. La gran oblidada del Pedraforca
Prop d’on Cadí amb lo Cadinell encaixa s’alça el doble turó de Pedraforca; és del castell la inderrocable forca, feta, si cal, a mida d’un gegant.
TEXT: Xavier Golet

ENTREVISTA

Mireia Miró: “Vaig entrar al CTEMC per casualitat”
Qui no ha sentit parlar de la Mireia Miró? Darrerament surt a tot arreu. Els seus mèrits esportius són sorprenents per la seva edat. Reportatges en revistes especialitzades, entrevistes en mitjans de comunicació… I tot plegat amb només vint anys. Enguany ha quedat subcampiona de la Copa del Món d’Esquí de Muntanya. No sabem encara on són els seus límits.
TEXT: Josep Llusà