FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 230

Dossier Andes meridionals: horitzons sense fi

Maig-juny 2010

DOSSIER ANDES. EXCURSIONISME

La puna d’Atacama i els volcans més alts de la Terra. Vida en el no-res
Els tres volcans més alts de la Terra són, per aquest ordre, l’Ojos del Salado, el Pissis i el Bonete. Freguen els 7.000 m d’altitud i es troben a l’Argentina, a tocar de la frontera xilena. L’ascensió d’aquests gegants volcànics no afronta grans dificultats tècniques, però recorre la puna d’Atacama; un altiplà desèrtic que no està desert de fonts de vida.
TEXT: Jordi Lalueza

DOSSIER ANDES. BICICLETA DE MUNTANYA

Pel nord de la Patagònia. La Carretera Austral en BTT
La Carretera Austral és un eix viari que recorre les terres meridionals de Xile, amb la seva costa torturada per un passat glacial que hi ha deixat una empremta inconfusible. En molts trams és poc més que una pista forestal, però l’estan arreglant per convertir-la en pocs anys en una carretera asfaltada. El continu de fiords que es troben a la costa empeny el traçat de la carretera cap a l’interior, per unes valls recentment colonitzades on els pobles tenen, en algun cas, tan sols vint-i-cinc anys d’antiguitat.
TEXT: Cesc Grau

DOSSIER ANDES. ESQUÍ DE MUNTANYA

Xile amb esquís. Erupció i acció
Els amants de l’esquí de muntanya esteu d’enhorabona. Si aneu a la meitat meridional de Xile, no us podeu perdre la visita a una sèrie de volcans, alguns d’ells fins i tot actius; unes muntanyes espectaculars, d’una altitud moderada, que us proporcionaran uns descensos de pel·lícula.
TEXT: Joan Gracia Coca

DOSSIER ANDES. ESCALADA EN ROCA

Cochamó. La Patagònia més amable
Parets granítiques de més d’un quilòmetre de recorregut sobre una vall frondosa i salvatge, plena d’encants per descobrir. Fissures perfectes, diedres impecables i la possibilitat de deixar volar la ment i imaginar se mil i una línies per on poder enfilar-se i traçar nous itineraris. Tot això és Cochamó, a la Patagònia septentrional xilena, un paradís que s’ha anat fent un nom dins les Meques de l’escalada del continent americà.
TEXT: Pau Milla

EXCURSIONISME I ALPINISME

Vinhamala. Els alts dominis del comte Russell
“Prefereixo la muntanya i les nits estelades que els ambients viciats i immorals en què es mou la gent del meu estrat social”.
TEXT: Miquel Àngel Ramos Pinto

EXCURSIONISME I LITERATURA

Rutes literàries. L’art de la descripció
Una travessa excursionista, per senzilla que sigui, pot suggerir la lectura de lectures estretament lligades a les contrades petjades. La geoliteratura dóna una perspectiva diferent del paisatge, enriqueix les excursions amb una dimensió sorprenent i acosta el caminant a altres temps. Una de tantes mostres la podem tenir entre Ulldeter i Mentet, entre el Ripollès i el Conflent; de la mà i de la ploma dels clàssics.
TEXT: Enric Faura

FOTOGRAFIA

Muntanyisme visual (II). El poder del detall
Hi ha definicions de natura que n’exclouen allò que és humà, mentre que d’altres conceben les persones i les seves intervencions com a components irrenunciables del paisatge. Aquesta segona part de l’article publicat en el número anterior continua explorant els elements de l’entorn natural, però sobretot enfoca les figures que aporten la feliç inspiració i la justa proporció de les dimensions de la muntanya.
TEXT: Jordi Ferrando

ENTREVISTA

Alexander Huber: “La meva única dona és la muntanya”
Costa trobar un escalador capaç de “triomfar” en totes les facetes de l’alpinisme i de mantenir durant molts anys un nivell d’exigència màxim. Tampoc no és fàcil ser un alpinista professional i saber divulgar les ascensions en forma de conferències i llibres d’alta qualitat. Realment hi ha moltes coses que costen en aquest món. Una d’elles és ser com l’Alex Huber.
TEXT: Xavier Maduell