FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 09/05/2022

Verdaguer vol tornar als cinemes amb ‘Canigó 1883’

Cultura

El recorregut de Verdaguer pel Pirineu vol tornar als cinemes la primavera del 2023. Ho vol fer amb el nou projecte del director Albert Naudín, i sota el títol de “Canigó 1883”. Aquesta seria la segona pel·lícula de Naudín dins de l’univers Verdaguer després de “Maleïda 1882” de l’any 2019.

La bona acollida de “Maleïda 1882” i el fet de voler tancar el recorregut de Verdaguer han portat a Naudín a voler tirar endavant aquest nou projecte.

Per aquesta “Canigó 1883”, Naudín, tornarà a comptar amb Lluís Soler com a cap de cartell del repartiment i Santi Pocino però aquest cop estaran acompanyats de l’actriu Sílvia Bel i de l’actor Xavier Boada.

Per fer possible la nova pel·lícula, FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer engeguen una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami que culminarà el 23 de juny. L’objectiu és recollir 20.000 euros per cobrir les despeses de producció del documental i la difusió. “Canigó 1883” no seria possible sense la implicació de centenars de persones compromeses amb la llengua i el país, per això la campanya compta amb recompenses molt especials. Des de l’agraïment amb l’aparició del nom dels mecenes als crèdits fins a entrades per a les estrenes de la pel·lícula, passant per la possibilitat de participar com a coproductors del film. Així mateix algunes recompenses especials consisteixen en un punt de llibre o llibres a escollir fins a finalitzar existències del catàleg de llibres publicats per Verdaguer Edicions.

L’editorial de la Fundació Jacint Verdaguer treballa per garantir la lectura de l’obra de Jacint Verdaguer, sobre el text establert i anotat per acreditats estudiosos i posar l’obra del poeta, amb la seva significació nacional i universal, a l’abast de tots els lectors d’avui.

Canigó 1883, la Pel·lícula

La història comença l’any 1883, al massís del Canigó. Verdaguer amb 38 anys, acompanyat d’un pastor, s’enfilen per la xemeneia del puig de Balaig, el cim més alt del Canigó. Ho explica i recorda el mateix Verdaguer de 56 anys uns anys després, el 1901. Els dos homes grimpen i assoleixen el cim. Des de dalt, Verdaguer contempla el paisatge i se li revela la idea del protagonista del poema que està escrivint, Canigó, un cavaller de l’època medieval, de nom Gentil, que és corprès per una fada del Canigó amb poders d’encanteri. Aquesta el sedueix i se l’endú en una carrossa voladora estirada per un estol de daines. Aquesta carrossa farà una volta pel Pirineu: del Canigó al cim de la Maleïda i, un cop allí, tornarà pel vessant nord dels Pirineus, tot plegat en un context bèl·lic entre sarraïns i cristians. Aquesta història provoca la travessa de Verdaguer del 1883, i per descriure aquest passatge ell també vol realitzar la travessa en un recorregut circular, l’anada pel vessant sud, fins als peus de la Maleïda, i la tornada pel vessant nord fins altre cop el Canigó.
Així doncs, Canigó 1883, pretén ser un còctel biogràfic entre les cròniques pirinenques d’un aventurer i el relat més íntim d’un poeta, sovint amagat entre els versos d’un poema.
Un important treball d’investigació i recerca ha determinat l’elaboració del guió de Canigó 1883. El resultat és un apassionant viatge d’investigació convertit en un film de ficció basat en fets reals fidels als successos, paisatges i context. D’aquesta manera, Canigó 1883 mostrarà com era aquell Pirineu de finals del s.XIX i la seva gent, just abans de les rellevants transformacions que canviarien per sempre més el tarannà dels seus habitants.
Les imatges aèries són una peça clau del projecte amb l’objectiu de mostrar la magnificència del Pirineu descrita per Verdaguer.