FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Maleïda 1883
Foto: Maleïda 1883

Notícies - 18/04/2024

Verdaguer arriba al Montseny

Osona Excursionisme Excursionisme Diada Verdaguer Excursionista

Vincular l’excursonisme i la literatura de Verdaguer, és relativament senzill i convida a fer excursions per bona part del país.  “Verdaguer al Montseny”, és una proposta on es barreja l’entorn del Motseny amb un recorregut per la vida i obra de Mossèn Cinto Verdaguer (1845-1902), referent cultural català apassionat de la natura i pioner de l’excursionisme. 

L’activitat, organitzada per la Unió Excursionista de Vic, s’ha celebrat dins del marc de les Jornades Verdaguer 2024 de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

La ruta circular va començar a Collformic i va transcórrer per diferents punts referents de l’obra del poeta: començant per la creu que recorda la matança de vigatans feta pels carlins l’any 1874, la font de Mossèn Cinto Verdaguer, la font de Sant Miquel dels Sants patró de Vic, el monestir de Sant Segimón, l’ermita de Sant Miquel dels Barretons, el Pla dels Ginebres, i concloent finalment, al cim del Matagalls.

En cadascun d’aquests punts emblemàtics, Francesc Codina – president del Patronat d’Estudis Osonencs – , ha compartit els seus coneixements tot contextualitzant el lloc i la rellevància o simbologia d’aquest amb el poeta. Acompanyat l’explicació amb una breu lectura d’un poema o fragment del llibre Aires del Montseny [1901]. 

A més a més de Codina, experts Verdaguerians van llegir textos de l’obra de Verdaguer: Jordina Boix -directora de la Fundació Jacint Verdaguer-; Santi Pocino -actor que interpreta a Verdaguer a les pel·lícules ‘Maleïda 1882’ i ‘Canigó 1883’-; Xavier Roviró -president del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona i membre del Consell d’Estudis del Patronat d’Estudis Osonencs-; i, finalment Carme Torrents -patrona de la Fundació Jacint Verdaguer i presidenta d’Amics de Verdaguer-.

La propera activitat se celebrarà el dia 1 de maig amb una excursió a la Mare de Déu del Mont (Alt Empordà), el santuari on el poeta es va recloure l’estiu de 1884 per acabar una de les seves obres més icòniques: “Canigó”.

El programa complet de totes les activitats es pot consultar al web, on també es poden fer les inscripcions.