FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pat Soler - FEEC
Foto: Pat Soler - FEEC

Notícies - 15/10/2023

Una Vertikalm de rècord

Garrotxa Curses per Muntanya Curses per Muntanya

 

Un centenar de corredors han pujat aquest matí fins al cim del Puigsacalm de 1.514 metres, a la Vall d’en Bas, en la disputa de la 8 edició de la VertiKalM, el quilòmetre vertical que ascendeix a un dels cims més emblemàtics de la Garrotxa des del pintoresc poble de Sant Privat situat 525 metres. Un total de 5 km amb 975 metres de desnivell per tancar la 13a Copa Catalana de Curses Verticals de la FEEC.

Un recorregut bonic, enguany molt eixut i que transita practicamente en la seva totalitat per terreny de bosc de fageda, però que no dona treva comptant amb trams assegurats amb cadenes i un amb cim que un cop més ha mostrat la seva cara més ferotge amb vent, boira i fred. Els primers 1.000 metres de recorregut són més o menys suaus per pista, corriols i altre cop pista, resseguint el curs del riu Gurn fins el Pla d’en Xurri, des de on s’inicia el trajecte mes costerut per el tradicional Camí dels Matxos, amb alguna variant, que s’enfila enmig de roures, faigs i boixos, per retallar camí i guanyar alçada fins arribar a la pista que porta a Santa Magdalena (1.100mts). A partir de la pista s’agafa la canal del Grau de les Eugues, també amb alguna que altre variant per guiar-nos directament fins el mateix cim del Puigsacalm (1.514mts).

Mireia Hernàndez i Marcel Romaní estableixen dos nous records a la Verticalm. 

L’última cursa vertical de la temporada ha proclamat a Mireia Hernàndez i a David Soler com a nous campions de la Copa Catalana de Curses Verticals.

Marcel Romaní (Unió Exta.de Catalunya de Gràcia)s’ha fet amb el rècord d’ascens al Puigsacalm, fins ara en possessió de Pere Rullan. Una marca que el de gràcia ha aconseguit baixar dels 40 minuts per tant sol un segon: 00:39:59. Lluisma Mas (Club BTT Montbike) segueix atresorant èxits aquesta temporada. Avui es penja la medalla de plata al Puigsacalm parant el crono en 00:43:22 a més de 3 minuts de Romaní. David Soler (Centre Muntanyenc i de recerques Olesà) ha tancat el podi masculí amb un temps de 00:43:42 i s’ha assegurat el títol de la competició a manca de confirmació oficial.

En fèmines, també nou record de mà de la veterana Mireia Hernàndez (Centre Excursionista Terrassa) amb un temps de 00:49:02. Rosa Maria Nieto (Club Muntanyenc Monistrolenc) ha estat com sempre una potent adversària. Arribava al cim del Puigsacalm amb un temps de 00:51:34. Carla López (CE Torelló) fa la tercera millor marca de la jornada amb 00:54:23.

Hernández ha repetit l’èxit que ja va aconseguir a l’Olla de Núria i amb la segona posició al Sobrepuny s’assegura el títol de la Copa Catalana d’aquesta temporada ha manca de la confirmació oficial.

En les categories de promoció, les categories junior i juvenil s’ha resolt sense fèmines en competició. A la junior victòria per Aniol Pujiula, (Grup Excta.Lletissonada) Nil Alonso (Club Excta.Uecanoia) i Ramón Solano (Club Excta.Uecanoia) en la masculina.

A la juvenil, Albert Soler (Club centre Excta. Llorençà) s’ha impossat. Raúl Arpal (Ass. Esp. Mountain Runners Berguedà) i Jorge Font (Yetis Collserola Trail Team) han completat el podi.

A cadets la victòria ha estat per Biel Sagués, (Club Excta. Moianès Independent) Joan Guitaras (Club Excta. Moianès Independent) i Marc Font (Club Excta. Moianès Independent). Uma Plans, (Club Excta. Moianès Independent), Clàudia Llessuy (Club d’Esquí la Pobla de Segur) i Laia Alonso (Club Excta.Uecanoia).

Tot i que la Copa Vertical acaba enguany al Puigsacalm, la Copa de Curses per Muntanya i la Copa de Curses per Muntanya Ultra encara no s’han acabat. La pròxima setmana la IX Trepitja Garrotxa tancarà el circuit ultra mentre que el proper 29 d’octubre la FemSui ho farà amb el circuit de curses de mitja distància.