FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 09/11/2015

Una quinzena d’alpinistes obriran el Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

Alpinisme

El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló arrenca amb un espectacle inaugural únic el proper divendres 13 de novembre. Sobre l’escenari, quinze dels millors alpinistes catalans que s’han enfrontat a cims de 8.000 metres: J. M. Anglada, Jordi Pons, Emili Civis, Jordi Camprubí, Narcís Serrat, Jordi Magriñà, Lluís Ràfols, Araceli Segarra, Mònica Verge, Xavi Pérez Gil, Jordi Canals, Jordi Corominas, Carles Vallès, Ferran Latorre i Òscar Cadiach, seran els protagonistes de l’acte “40 anys de catalans a 8.000 metres“.

Durant l’acte d’inaguració de la 33a edició del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló es repassaran les fites dels alpinistes, en un espectacle conduit per Ferran Latorre i la periodista Marta Bosch. Les persones assistents sentiran els seus testimonis, reviuran amb vídeos aquelles expedicions i recordaran tots els catalans que han deixat una petjada a l’Himàlaia.

Quaranta anys de catalans als sostres del món

Precisament, l’editorial de la revista Vèrtex de tardor, parla d’aquestes fites. “L’aventura a casa nostra va començar el 1974, quan Jordi Pons, Josep Manuel Anglada i Emili Civís es van convertir en els primers de l’Estat espanyol a coronar un cim de més de 8.000 metres, l’Annapurna Est. La resta d’integrants d’aquella expedició històrica van ser Marià Anglada, Enric Benavente, Manel Martín, Xavi Pérez, Antoni Villena i Eduard Blanchard.”

L’article de la revista Vèrtex 262 de setembre-octubre també explica que, uns anys més tard, tres catalans assolien el cim de l’Everest el 28 d’agost de 1985: “L’expedició catalana que va fer història estava formada pel cap, Conrad Blanch, i Joan Massons, Jordi Canals, Lluís Gómez, Xavier Pérez, Jordi Magriñà, Antoni Ricart, Nil Bohigas, Miquel Sánchez, Enric Lucas, Jordi Camprubí, Òscar Cadiach, Carles Vallès i Toni Sors. Els alpinistes Cadiach, Vallès i Sors van fer el cim del sostre del món, juntament amb els xerpes Shambu Tamang, Narayan Shresta i Ang Karma.”