FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 03/10/2019

Una quarantena d’assistents al I curs de seguretat a la muntanya

Seguretat

Cada any es produeixen centenars de rescats a les muntanyes del nostre país. Les causes més habituals acostumen ser la manca de coneixements tècnics i la sobreestimació de les qualitats de els mateixos afectats. És per això que, amb l’objectiu de sensibilitzar els aficionats als esports de muntanya, el Comitè de Seguretat de la FEEC amb la participació de la IV Vegueria i la coordinació del Centre Excursionista la Xiruca Foradada, han ofert el programa formatiu ‘Prevenció i gestió de riscos a la muntanya’, al qual han participat prop de quaranta persones.

La formació es complementa amb les Unitats ‘Assistència sanitària a les activitats en muntanya’ i ‘Normes i legislació a les activitats en muntanya’, facilitant una visió global de la Seguretat en Muntanya.

Aquesta primera edició, dedicada a un dels seus propulsors Lluís Simó i on ha estat present el regidor d’Esports del Pla de Santa Maria, Josep Torrents Manjon-Cabeza, ha tractat diversos temes relacionats amb la seguretat, com el protocol d’actuació dels serveis de rescat, el factor humà, la vulnerabilitat i el pla de seguretat.

Les accions formatives amb la seguretat en els esports de muntanya com a marc fonamental, han tingut com a docents diversos perfils com el bomber Francesc Carola, els professors de la Facultat de Psicologia de la UAB Dr. Toni Sanz i Dr. Ander Chamarro, el docent Fermí Bernardo, el director del curs Manel Pascual i el director del Comitè de Seguretat de la FEEC Josep Maria Silvestre.

L’equip organitzador aposta per la consolidació en el temps oferint diverses edicions anuals que facilitin arribar al màxim d’esportistes, amb la finalitat de reduir els accidents en muntanya. Per aquesta raó, és prioritari seguir amb una mirada al futur. Sobre aquesta edició Manuel Pascual assenyala que “no prenem consciencia de la nostra seguretat mentre no tenim la necessitat de fer-ho”.