FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 29/11/2019

Una festa de rècord abans del centenari

Barcelonès

Amb les notes del “Caminem Junts” dels Doctor Prats interpretat per la Laura Centellas (Veu i Piano) i la Clara Ferrer (veu i Xelo) va començar una nova edició de la festa anual de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que es va celebrar a l’espai Endesa de Barcelona. La trobada va voler repassar una temporada extraordinària per les activitats de muntanya al país i on sota el lema “Fem història” la FEEC ha tornat ha batre rècords en els registres de federats i federades.

Després de la consolidació dels 40.000 federats aquest darrer any la FEEC ha aconseguit assolir els 42.000 federats anuals i 50.000 amb la suma de les llicències temporals. D’aquesta manera s’ha superat un nou sostre en aquest àmbit i s’ha consolida a la FEEC com la tercera federació del país en nombre de federats.

Davant de més de 200 persones el periodista Carles Cortés va conduir un acte que es va iniciar amb el reconeixement a aquelles entitats que han celebrat aniversaris significatius aquests últims 365 dies. Així el CE Celrà, el CE de Flix, el CE la Xiruca Foradada, el CE Sant Joan DespíCE Esparreguera i l’AEE Cordada, van ser els primers en pujar a l’escenari per recollir el seu guardó pel seu 25è aniversari. Els 50 anys del GE Amerenc Esquelles, els 75 del Club Muntanyenc Sant Cugat i sobretot el centenari del GEIEG que van servir per tancar l’apartat d’aniversaris de les entitats excursionistes.

A partir d’aquí els noms propis van ser els protagonistes de l’acte, la temporada per emmarcar de Clàudia Galicia, campiona de la Copa del Món ISMF d’esquí de muntanya i amb dues medalles als mudial, els èxits de Sheila Avilés, campiona de la Copa del Món ISF i Oriol Cardona subcampió o la trajectòria esportiva de l’Helena Aleman en escalada, van ser els noms que van sobresortir en la jornada. A més a més el reconeixement a la seva dedicació en el comitè de marxes tècniques de Miquel Cinca o els de Sergi Mingote (3x2x8000) i el de Manel Borrell (Primer català en aconseguir els 82 cims de 4000m dels alps) van tancar la part més esportiva de la gala.

Un dels moments més significatius va ser també l’homenatge a la UE Vic i a Televisió de Catalunya per la primera retransmissió en directe d’una cursa per muntanya a la televisió pública catalana.

La segona part de la cerimònia va servir per lliurar diferents reconeixements de la FEEC com el XIX premi Vèrtex que s’entrega conjuntament amb l’editorial Cossetània, aquest any s’ha emportat Xavi Agut Gil per les seves “15 excursions a peu pel Pallars Sobirà“, els premis Juanjo Garra que van tenir un dels moments emotius de la nit que l’expresident de la FEEC, Anton Fontdevila, va recordar a l’alpinista berguedà, Marc Sabata, que va morir l’any passat abans de poder recollir aquest reconeixement.

La festa de la FEEC va reservar pel final com és habitual un dels instants amb més pes de la cerimònia. L’entrega de l’esenya d’or que va recaure a Josep Maria Torres Homet per una dilatada vida lligada al món de la muntanya. Entre altres mèrits aquest barceloní establert a Castellar del Vallès pot explicar que ha estat 71 anys escalant, sent pioner en ascensions a agulles i parets, i obertures de vies que han passat a la història d’aquest país.
Ha obert amb companys les xemeneies més evidents de Montserrat que han esdevingut clàssiques i que han fixat el cànon d’un tipus d’escalada montserratina.
Ha fet tots els cims de 3000m del Pirineu, alguns repetits diverses vegades fins arribar a un total de 400. O entre d’altres curiositats que ha fet 42 vegades el cim de l’Aneto.

L’acte es va tancar amb els habituals parlaments institucionals on el Secretari de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras i el mateix president de la FEEC, Jordi Merino, van visualitzar la bona sintonia entre el govern català i la federació i on un cap més es va donar les gràcies a tots els que han fet possible poder celebrar una temporada com aquesta. Jordi Merino va recordar que l’any que ve la FEEC celebrarà el seu centenari i va mostrar per primera vegada en públic la nova campanya especial de federats que es posarà en marxa la pròxima setmana.

Finalment una nova actuació de la Laura Centellas i la Clara Ferrer va servir per remarcar el compromís constant de la FEEC amb el territori i amb el país.