FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 20/02/2023

Una expedició catalana obre cinc cascades de gel al Karakoram oriental

Alpinisme Escalada

Una expedició del Club Alpí Virtual encapçalada per Rafa Vadillo ha estat l’encarregada d’obrir fins a cinc cascades de gel a la vall de Nubra situada al nord de Ladakh (Índia). A més a més, d’obrir aquests cinc cascades, el grup de deu escaladors han fet  primeres repeticions d’algunes cascades ja escalades.

En aquesta expedició s’ha aconseguit obrir la cascada en gel més llarga de l’Índia amb el nom de The Masri Gyad, WI4+, 480m.

Tots els noms que s’han posat a les cinc cascades han respectant el sistema local de posar-hi el nom del torrent on es troben.

Des de l’any 2017 que es van començar a escalar cascades en aquesta vall del Karakoram indú, de la mà del motivat alpinista local, Rigzin Tswan, que 2 anys més tard va convidar a l’alpinista americà establert al Canadà, Carlos Buhler, compartint junts noves obertures i sent també l’amfitrió del grup català durant aquest viatge

En els darrers anys, l’escalada de cascades de gel ha generat interès en alguns alpinistes i guies locals, encapçalats Rigzin Tswang com a principal promotor de l’escalada a la vall. En Rigzin també ha començat a equipar vies de roca, amb la intenció d’ampliar les possibilitats de promoció de la vall de Nubra tant per a l’escalada amb gel com amb roca.

Els expedicionaris acompanyat per en Rigzin, van realitzar també intents sense èxit a altres cascades, ja que les temperatures en aquesta zona són molt oscil·lants entre un dia i l’altre, provocant que de vegades les condicions del gel resultin delicades.

La vall de Nubra limita a l’oest amb Pakistan i la cadena de muntanyes del K2, amb cims de més de 7.000 m. i al nord amb el Tibet ocupat per la Xina, per la qual cosa és una vall fortament militaritzada.

El grup d’escaladors ha estat format per: Rafa Vadillo, David Graells, Jordi Vigatà, Javi Sánchez, Pere Montasell, David Estrada, Jesús Almarza, Guillermo Velasco, Joan Picola i Juampi Sabbione