FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Omnium
Foto: Omnium

Notícies - 07/03/2023

Una cinquantena d’equips de foc comencen a preparar la Flama del Canigó

Baix Llobregat Cultura

Les deiferents entitats que coordinen la Flama del Canigó, s’han reunit a Sant Climent de Llobregat (Baix Llobregat) per a començar a preparar l’edició d’aquest 2023 i per a fer una trobada on posar sobre la taula diferents aspectes de coordinació i seguretat.

La trobada l’ha organitzat l’equip de foc de Sant Climent de Llobregat i ha servit també per a fer un repàs de l’última edició de l’any 2022.

A la trobada a més a més dels equips de foc i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya també hi han participat;  Omnium, Tradicat, Casal del Conflent i els Agents Rurals. Aprofitant la participació de totes les entitats s’ha presentat la nova associació que estarà formada per totes aquestes entitats i que tindrà el nom d’ “Associació Flama del Canigó”

S’ha presentat la nova Associació Flama del Canigó

En aquest acte s’ha escollit igualment l’autor del missatge d’aquest 2023, que anirà a càrrec de l’ex conseller, Lluís Puig i Gordi.

La flama del Canigó. Una mica d’història

L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir, Catalunya del Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, tingué la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva flama per totes les contrades de la nostra terra. S’iniciava així la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou les fogueres prenien un sentit col·lectiu.

L’any 1966 el foc creuà per primera vegada la duana. Eren èpoques ben difícils, sovint de clandestinitat. A poc a poc la xarxa es va anar estenent i el foc, escampat per tot el Principat, va arribar fins al País Valencià.

El 22 de juny, com cada any, un grup d’excursionistes abans del Cercle de Joves de Perpinyà i actualment del Casal del Conflent i entitats de la FEEC, que va a buscar el foc que des de 1955 resta encès al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà i la pugen al cim del Canigó; després de passar la nit vetllant la flama, i a trenc d’alba, inicien el descens perquè la flama arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans a temps d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

El diumenge abans de sant Joan se celebra l’Aplec del Canigó, trobada que té per finalitat pujar al cim del Canigó (2.784 metres) feixos de llenya portats per gent de les més diverses contrades del nostre país. Aquests feixos serviran per encendre la foguera que, la nit de sant Joan, cremarà dalt del cim, de la qual s’agafarà foc nou per ser retornat al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà.

La flama del Canigó és rebuda pel Parlament de Catalunya, ajuntaments, consells comarcals i entitats culturals i esportives de tot el territori. Cal, doncs, que aquesta flama del Canigó arribi i es mantingui arreu dels Països Catalans, i que aquest Foc de Sant Joan perduri com a símbol d’esperança i de germanor d’una comunitat que vol i necessita recuperar plenament el seu sentit de pàtria, socialment justa, políticament lliure, econòmicament pròspera i culturalment digna.