FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Maria Faura
Foto: Maria Faura

Notícies - 29/12/2023

Un any de correspondència mútua i noves incorporacions

Refugis

Des de l’1 de gener de 2023 va entrar en vigor un nou sistema de descomptes a la majoria dels refugis de muntanya de l’estat espanyol, inclosos els gestionats per la FEEC.
Les Federacions d’Aragó, Catalunya, Astúries i Navarra van assolir un acord anomenat CORRESPONDÈNCIA MÚTUA DE REFUGIS, el qual establia un sistema de descomptes per als federats i federades, i una compensació per als gestors dels refugis que els apliquen.
D’aquest acord hi participen totes les Federacions que s’hi hagin volgut adherir, i des de l’1 de gener de 2023 només els seus federats i federades han gaudit de descomptes als refugis. L’acord en aquell moment quedava obert a la incorporació de refugis d’altres federacions, de manera que s’incrementi el nombre de refugis que ofereixin aquests descomptes i esportistes que en puguin gaudir.

Aquest 2024 una de les novetats importants serà l’entrada dels refugis de la UEC (Unió Excursionista de Catalunya) en aquest acord de correspondència.

La UEC suma a l’acord fins a 5 refugis més: La Molina, Caro, Rebost, Puigcercós y Mas del Tronc. En tots aquests refugis els federats de la FEEC i de la resta de federacions associades també hi tindran descomptes a partir d’aquest 1 de gener.

Podeu consultar tant la llista de refugis com les Federacions actualment adherides a la web: www.correspondenciarefugios.org

És important ressaltar que, des de l’1 de gener de 2023 als refugis de les federacions d’Aragó, Astúries, Navarra, País Basc ja no està en vigor el descompte per als usuaris del conveni de Reciprocitat europeu, que gestiona la FEDME a Espanya. Fins ara, en aquests refugis s’aplicaven descomptes a les llicències FEDME i als estrangers del Conveni de Reciprocitat.

No cal tenir llicència FEDME per tenir descompte en tots aquests refugis

És a dir,  els federats i federades de la FEEC amb la llicència federativa de la FEEC no cal que s’habilitin la llicència FEDME per tenir descomptes en aquests refugis. Amb la llicència FEEC descompte als refugis d’Aragó, Navarra, País Basc i Astúries

Logotip vermell i negre amb la simbologia d'un refugi i de senders de correspondència mutua
Logotip de correspondència mutua

Les noves llicències federatives d’aquest 2024 que s’estan tramitant des del passat 4 de desembre  inclouen el nou logotip de correspondència mútua.
Important recordar que amb aquest acord amb les llicències de les federacions adherides es tornarà a tenir descompte als refugis de la  FEEC , que no es tenien fins ara ni amb l’habilitació FEDME, a més de a la resta de refugis adherits a la Correspondència Mútua.
FEDME segueix ostentant la representació d’Espanya al Conveni Europeu de Reciprocitat, i per tant per tenir descomptes a molts dels refugis d’Alps o Pirineu Francès, cal tenir la llicència FEDME.
L’acord de Correspondència Mútua de Refugis, des de la seva creació el 2023, cerca crear un marc que permeti un millor manteniment i sostenibilitat dels refugis de muntanya, unes instal·lacions difícils i costoses de gestionar, però imprescindibles per a una pràctica del muntanyisme més segura.
Des de les federacions signants d’aquest nou conveni, entenem que és un acord solidari i corresponsable entre gestors i usuaris.

L’acord ha possibilitat obtenir descompte als 39 refugis adscrits a un total de 185.000 federats i federades de les diferents federacions.
Aquesta col·laboració ha generat un fons de 200.000 euros, els quals han estat invertits per les Federacions gestores de refugis en la millora i el manteniment dels mateixos. En el cas de la FEEC, l’acord ha generat un ingrés de 25.000 euros que es destinarà a la millora de refugis i el manteniment també dels refugis d’emergència que gestiona la federació.