FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 12/06/2017

Tres medalles per Catalunya al Campionat d’Espanya d’Escalada de Dificultat

Escalada

La Selecció Catalana d’Escalada Esportiva de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha participat al Campionat d’Espanya d’Escalada de Dificultat i Paraescalada que s’ha celebrat al rocòdrom Dock 39, a Saragossa, els dies 10 i 11 de juny.

L’equip de la selecció ha estat conformat per: Helena Alemán (CM Sant Llorenç), Francesc Roldan (AE Matxacuca), Marc Giol (CE Manlleu), Àlex Hernández (CE Berguedà), Ramon Julián (CE Manlleu), Guillem Monsech (CE Alpicat), Francis Guillen (CE Sant Quirze), Pol Roca (CE Sant Quirze), Chaiyà Garcia (CE Reddis), Rut Casas (CE Manlleu), Olivia Marsella (UE Sabadell), Marta Palou (Club Ascensiones Guiadas), Simon Padin (CM Sant Cugat) i Albert Guàrdia (CM Sant Llorenç).


Equip de la Selecció Catalana d’Escalada Esportiva de la FEEC

Dissabte 10. Classificatòries

Durant la primera jornada competitiva s’han disputat les dues vies classificatòries,  tant per la prova de dificultat, al matí, com la per la paraescalada, a la tarda. Els equipadors -Dani Moreno, Lucas de Jesús i David Gambús- han proposat dos itineraris ben diferenciats per totes les categories.

La primera via de la categoria masculina de dificultat “ha estat molt física, amb passos llargs i de bon cantell. Els moviments llargs anant a buscar regletes han marcat el tall”, ha explicat l’escalador català Francesc Roldan. La segona ha tombat a molts. “Tècnica, de ballar sobre peus i molt aleatòria. Un estil modern, en una placa farcida de volums i difícil de llegir” han comentat els catalans Simon Padin i Marc Giol. S’han classificat per la final Ramon Julian, Àlex Hernández i Marc Giol.


Francis Guillen en la segona via de la classificatòria femenina

Les vies de la categoria femenina han seguit la mateixa tònica. La primera ha estat molt tècnica, amb una secció intermèdia on les escaladores tenien un pas on era fàcil perdre la coordinació. Cap ha pogut arribar al top. La segona via, més tècnica, ha decidit qui ha passat a la semifinal. Les cinc representats femenines de la catalana s’han classificat per la semifinal del diumenge: Helena Alemán, Olivia Marsella, Rut Casas, Francis Guillen i Marta Palou.

Albert Guàrdia, actual campió del món de paraescalada en la seva categoria, ha protagonitzat també una bona fase prèvia i ha passat a la ronda de semifinals.


Ramonet en la fase classificatòria

Diumenge 11. Semifinals i finals. Tres medalles catalanes 

El diumenge la semifinal de dificultat ha començat a les 9.30. Les altes temperatures han estat protagonistes des de primera hora, igual que en la jornada anterior. Malgrat això les condicions han estat les correctes i els escaladors han pogut escalar sense problemes. Les quatre catalanes han escalat de forma sòlida i han passat a la final. En categoria masculina, ‘Ramonet’ i Àlex Hernández també s’han colat a la final. Marc Giol no ha aconseguit passar el tall. En paraescalada, Albert Guàrdia també ha passat a la fase final.

La final de paraescalada ha començat quan l’ombra ja protegia el rocòdrom. Albert Guàrdia ha sortit el primer de la seva categoria i ha realitzat una bona actuació, caient a la part mitja de la via. Finalment ha estat tercer i s’ha penjat el bronze a Saragossa.


Helena Alemán a pocs metres del top en la classificatòria

Els finalistes de dificultat han començat a escalar a les 19h. La calor acumulada durant tot el dia ha afectat a la dificultat en les vies, sobretot en la masculina, on els escaladors s’han trobat amb una via molt tensa, de presses molt petites i molts passos sobre volums.  La sort ha estat dispar pels catalans. Àlex Hernández ha caigut en els primers moviments, molt tècnics. Ramon Julian ha arribat més amunt però ha caigut després d’una relliscada de taló en un volum.

El campionat se l’ha endut Javier Cano, de la federació extremenya, amb una actuació on ho ha donat tot, quedant-se a només un pas de la reunió. Segon ha estat Jonatan Flor, de la federació valenciana, i tercer Sergio Pastor, de la madrilenya.

En categoria femenina les catalanes han aconseguit millors resultats i han mantingut l’emoció fins al final. Muriel Ruiz, de la federació navarresa, ha estat la darrera escaladora en competir i era l’única que podia evitar un podi cent per cent català. Abans que ella, Marta Palou, Rut Casas, Helena Alemán i Francis Guillen han escalat amb confiança i solvència i han caigut totes quatre les parts altes de la via. Alemán i Guillen s’han quedat a només dos moviments del top. La navarresa ha sortit forta i ha estat l’única en arribar al darrer moviment, emportant-se el campionat estatal. Francis Guillen s’ha proclamat subcampiona i Helena Alemán ha estat tercera. Rut Casas ha ocupat la quarta plaça i Marta Palou la cinquena. Excel·lent actuació doncs de l’equip femení a la final, on només Muriel Ruiz ha mostrat resistència a les catalanes.

En paraescalada, Albert Guàrdia ha sortit fort en la via de la final i ha caigut en la secció mitja de la via. S’ha fet amb el bronze al campionat, compartint podi amb Ivan German, subcampió, i Urko Carmona, que ha estat un punt per sobre de la resta i s’ha proclamat campió.


Podi de paraescalada, amb Albert Guàrdia tercer

Fotos / Ivan Torres