FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 29/03/2015

Torna el Festival Pyrenades, a Salardú, la Val d’Aran

El 5è Festval Pyrenades, amb una programació plena d’actvitats gratuïtes per a petits i grans, com ara caminades, conferències, música, cinema i molt més, se celebra al PyrenMuseu de Salardú, a la Val d’Aran, fins al 4 d’abril. Aquestes són unes jornades pensades per a tots els públics que se centren en els Pirineus i que prenen com a escenari la Val d’Aran i les dependències del PyrenMuseu, ubicat al Refugi Rosta de Salardú.

Les Pyrenades ofereixen una trentena d’actvitats gratuïtes que integren l’esport a la muntanya amb el debat i el coneixement d’aquest entorn i del “pirineïsme”, el moviment de persones que van iniciar la conquesta i descoberta dels Pirineus al s. XIX amb un esperit aventurer i naturalista que va propiciar el naixement del turisme a la zona.

Activitats per a tots els públics

En aquesta edició pren especial rellevància el recent 50 aniversari de Baqueira Beret, una història que es pot reviure a través del projecte de documental “Històries de Baqueira”, impulsat per Manel Rocher i Ivó Vinuesa; l’exposició “Fundació de Baqueira”, i l’exhibició de filmografa històrica durant la Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades 2015.

Un altre dels grans reclams de l’edició d’enguany és la projecció de l’aclamada Valley Uprising, dels directors Peter Mortmer i Nick Rosen, una pel·lícula que explica la història de generacions d’escaladors de la Vall de Yosemite que han desafat els límits de la gravetat i de les lleis humanes. Els efectes del canvi climàtc a les glaceres, a càrrec de Jordi Camins, observador glaciòleg, obriran el cicle de conferències, en el que també es parlarà dels rescats en muntanya, tot un referent, amb la presència de Juanmi Riu, responsable del Grup de Rescat en Muntanya dels Pompiers d’Aran. Amb la xerrada “Tot el dia pel Cap de Corones”, l’alpinista de Taüll Oriol Baró, relatarà l’expedició Grifone al Zanskar 2014 i les seves passejades per la Patagonia. Per fnalitzar, pirineisme, termalisme, ornitologia i hortcultura ecològica de muntanya tancaran el programa de xerrades.

Per als més petits hi ha un curs infantil d’iniciació al muntanyisme, amb classes d’orientació, escalada i pràctiques a la muntanya, a més de gaudir dels tallers de rapinyaires i ratpenats. Com és habitual, també hi ha recorreguts per la vall, amb excursions per la muntanya i visites patrimonials guiades pel Club Excursionista d’Aran i els museus d’Aran. El punt i final de les jornades el posa la festa de clausura “Desglaç”, de Lluc avec Edit, que combinarà música i imatges el dissabte 4 d’abril a partir de les 23 hores, al PyrenMuseu.