FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 26/11/2018

This Mountain Life’ s’emporta el premi FEEC i el segon premi del Torelló Mountainfilm

Cultura

‘This Mountain Life’, la pel·lícula que firma el canadenc Grant Baldwin, s’ha endut el premi FEEC com a la millor fotografia del 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. La pel·lícula també s’ha emportat el premi BBVA i la Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya. Aquest llargmetratge retrata com mare i filla s’embarquen en una aventura de mig any i 2.300 quilòmetres des del Canadà fins Alaska a través de les muntanyes. Els protagonistes que es creuen al llarg del recorregut fan una pel•lícula visualment espectacular i demostra com sobre la natura els humans també som capaços de fer-hi autèntiques obres d’art.

La gran guanyadora del festival osonenc, però, ha estat ‘Return to Mount Kennedy‘, d’Eric Becker. Aquesta ha rebut el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’Or, però també s’ha guanyat el reconeixement al millor guió d’aquesta edició, amb el Premi Boreal i Flor de Neu de Plata. La pel·lícula relata present i passat sobre dues generacions amb el cognom Kennedy.

El tercer film premiat va ser  ‘No man’s land – expedition Amtarctica’, de l’austríac Matthias Mayr, que ha guanyat el Premi Grandvalira i Flor de Neu de Plata a la millor pel·lícula d’Esports de Muntanya. El documental mostra com dos esquiadors, acompanyats d’un càmera, són capaços d’endinsar-se a l’Antàrtica més remota per trobar noves línies de descens verges.

Pel que fa el premi al millor film de Cultura de Muntanya i Flor de Neu de Plata ha anat a mans de la realitzadora russa Irina Zhuravleva, per ‘Kamchatka bears. Life begins’. El documental, que es va rodar durant 7 mesos, mostra con neix i creix una família d’ossos. I la principal particularitat és que durant una hora de documental, cap veu humana explica les imatges.

El premi FEDME especial del Jurat i Flor de Neu de Plata va ser per ‘En vol vers les 8.000’. Aquesta producció mostra com Antoine Girard, que va ser a Torelló per presentar el film, travessa en parapent el Pakistan durant 19 dies en solitari. Arriba a enfilar-se més de 8.000 metres per sobrevolar el Broad Peak.

Per votació popular, el públic de la sessió +Xtrem ha atorgat el premi Cervesa del Montseny i Flor de Neu de Plata a ‘The Lorax project’, de l’australià Simon Blair i, finalment, la pel•lícula del francès Jean-Michel Jorda, ‘Everest Green’, ha guanyat el premi Mountain Wilderness al millor film que ressalta la defensa dels espais naturals.

Durant la gala que es va celebrar aquest dissabte també es va reconéixer a l’alpinista Ferran Latorre amb el Premi Periodisme de Muntanya i Aventura per la tasca periodística associada al seu catorzè 8.000.

Torelló fa història amb una xifra rècord d’assistència de públic

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya ha tancat la 36a edició assolint el rècord d’assistència de públic de la seva història. Un total de 7.200 persones han passat pel certamen de Torelló durant els 10 dies de programació. Aquesta xifra s’enfila en 600 assistents mésrespecte la millor dada registrada fins ara, l’any 2002, amb 6.600 persones coincidint amb el vintè aniversari del Festival.

Respecte la darrera edició, el nombre d’espectadors ha crescut un 10%. Això demostra de quina manera, any rere any, el cinema de muntanya guanya terreny. Passar una bona estona gaudint de bo cinema és també sinònim de superació, esforç, risc, decepció, treball en equip o conscienciació per la natura; alguns dels molts valors que han posat a prova els protagonistes de les 48 pel·lícules que s’han projectat aquest any.

De les 7.200 persones d’arreu de Catalunya o de l’Estat que han passat per Torelló, 6.000 ho han fet a les projeccions del teatre Cirvianum o d’El Casal. La resta, 1.200, són el total de persones que han participat a les activitats paral·leles; una xifra inèdita fins ara mai assolida. Aquest públic, en bona part, ha participat de l’ampli ventall de propostes a la Biblioteca Dos Rius.

Després de tancar el 36è Festival amb una xifra rècord, l’organització ja treballa de cara la propera edició, que tindrà lloc a Torelló del 15 al 24 de novembre de 2019.