FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Elnaz Rekabi
Foto: Elnaz Rekabi

Notícies - 19/10/2022

Suport internacional a Elnaz Rekabi, l’escaladora iraniana que ha escalat sense vel

Escalada esportiva Escalada

L’escaladora iraniana Elnaz Rekabi ha esdevingut notícia aquest cap de setmana per competir al Campionat Asiàtic d’Escalada Esportiva celebrat a Seül (Corea del Sud) per primera vegada sense el vel islàmic. En arribar a l’aeroport de Teheran aquest dimecres, l’escaladora ha estat rebuda per una multitud que la rebia amb el crit de “campiona”, clarament reconeixent-la com a heroïna en el marc de les revoltes que hi ha al país des de fa setmanes.

Tot i això, l’incident està envoltat d’una certa confusió causada principalment per les seves disculpes en arribar a l’aeroport i que adjudiqués el fet a un problema d’organització durant la competició.

Elnaz Rekabi escala per primera vegada sense vel

Elnaz Rekabi porta representant a l’Iran en competicions internacionals des de 2007 i ha arribat a pujar-se diverses vegades al podi en els Campionats d’Àsia. El passat cap de setmana va aconseguir un dels seus millors resultats, amb el quart lloc en la prova combinada de format olímpic en el Campionat d’Àsia d’Escalada, que s’ha disputat a la capital de Corea del Sud. Només la van superar l’estrella local, Caehyun Seu, i les japoneses Natsuki Tanii i Futaba Ito, la qual cosa li dona opcions fins i tot de somiar amb classificar-se per als Jocs Olímpics de París 2024.

En la ronda de finals d’aquesta prova, efectivament, va sortir a escalar la via de dificultat sense posar-se el vel, obligatori per a totes les ciutadanes iranianes, fins i tot durant la seva participació en proves esportives. Immediatament, aquest fet va ser pres com mostra de suport a les protestes del seu país.

Tot i això, encara a Corea del Sud, Elnaz Rekabi va llançar un missatge per xarxes explicant que durant la competició l’havien avisat precipitadament i abans d’hora per a escalar i que havia oblidat posar-se el vel. Finalment, ahir va pujar a un avió amb destinació al seu país que ha aterrat aquesta matinada a l’aeroport.

Un cop a la terminal, l’escaladora iraniana ha reiterat les seves disculpes per l’episodi. En travessar la porta exterior de l’aeroport, ha rebut l’ovació d’un nombrós grup de persones, moltes d’elles noies joves sense vel, que l’aclamaven amb crits de “campiona”.

Protestes per la llibertat de les dones iranianes

El gest obté un significat important aquests dies a causa de l’onada de protestes que hi ha al país des de fa vàries setmanes. El seu detonant va ser la detenció de la jove Mahsa Amini per no portar ben posat el vel. Des de llavors, les protestes s’han multiplicat i la repressió governamental ha provocat més de 200 morts i innombrables detencions.

La comunitat internacional, que ha pres el gest d’Elnaz Rekabi com un símbol en el marc de les protestes a l’Iran, ha mostrat el seu suport a través de les xarxes socials.

De fet, la Federació Internacional d’Escalada Esportiva (IFSC) va publicar ahir un comunicat oficial en el qual afirmava: “És important emfatitzar que la seguretat dels atletes és de màxima importància per a nosaltres i secundem tots els esforços per mantenir segura a un valuós membre de la nostra comunitat en aquesta situació. La IFSC secunda totalment els drets dels atletes, les seves eleccions i la seva llibertat d’expressió”.

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, per la seva part, també dona tot el seu suport a l’escaladora Elnaz Rekabi i a totes les dones iranianes que lluiten per la seva llibertat d’expressió.