FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 22/04/2023

Sant Jordi de muntanya

Cultura

La Judit Baseiria, redactora de la secció Muntanyes de Paper de la Vèrtex, ens ha escollit deu publicacions, repartides entre diferents gèneres, perquè tothom trobi allò que està buscant. Us presente les principals novetats per aquest Sant Jordi.

Recordeu que podeu llegir la revista Vèrtex online si sou federats i que si no ho sou us hi podeu subscriure.

Senderisme a Catalunya II. Pep Llusà. (Alpina 2022)

La segona edició de diferents rutes per senders homologats del país que proposa un recorregut per Catalunya a través d’aquestes excursions accessibles per a tots els públics. Aquest és el segon volum d’una proposata que s’ha consolidat i que torna a publicar Alpina.

Córrer i competir per pensar i viure, Marc Pinsach (Columna, 2022)

Marc Pinsach explica la seva a l’elit de les curses d’esquí i curses de muntanya a través de reflexions imprescindibles tant pels que s’hi volen dedicar com per a tothom qui vulgui conèixer aquests esports en profunditat, més enllà dels resultats i l’efectisme de les xarxes socials.

 Cels de Safir. Les ascensions catalanes més emblemàtiques als 14 vuitmils, Eduard Sallent (Cossetània Edicions, 2022)

Eduard Sallent novel·la catorze ascensions catalanes als catorze vuitmils que hi ha a la terra. Històries d’aventures a grans alçades, pioneres i genuïnes, no només perquè van fer cim, sinó perquè són experiències humanes increïbles que traspassen el merament esportiu.

Metres avall. Cròniques de grans caigudes escalant a Montserrat, Jordi Pina (Desnivel, 2023)

Perquè si una cosa coneixen els escaladors, és la implacable força de la gravetat, Jordi Pina rememora en aquest llibre curiós i ple de detalls dels protagonistes, parets, vies i rescats, les caigudes d’escalada més èpiques que han passat a la muntanya de Montserrat, dels anys seixanta ençà.

Meteorologia del Pirineu, Albert de Gracia (Editorial Alpina, 2022)

Manual clar i entenedor per conèixer la meteorologia de muntanya,  aprendre a llegir el temps als Pirineus i els microclimes que s’hi produeixen, indispensable per emprendre amb seguretat qualsevol activitat a la muntanya.

Les grans travesses de Catalunya. A peu per Catalunya i Arieja, Carles Claraco i Jaume Bonaventura (Triangle Books, 2023)

Si esteu pensant en una travessa a Catalunya, aquesta guia us ajudarà i molt a decidir-vos. Repartida en dos volums ofereix la descripció de les deu travesses clàssiques: Carros de foc, Pass’Aran, la Porta del cel, Cavalls de vent, Travessa dels tres refugis, Camí dels bons homes, de l’últim Càtar, la ruta del Císter, dels refugis i els estels del sud.

Cor Pirinenc. El poema de Fontalba i Gotanegra, Lluís Calvo (Editorial Lleonard Muntaner, 2022)

Poema èpic grandiós que segueix les aventures de dos personatges que travessen els Pirineus, des de Benasc al Cap de Creus. Amb la divisa “llum, Pirineu i camí”, van imprimint les seves pròpies vivències sobre aquestes muntanyes tan arrelades de tradició literària.

Aferrats al paradís. Setze maneres de viure a la natura, David Vilaseca (Editorial Sidillà, 2023)

David Vilaseca ens apropa a la quotidianitat de persones d’arreu de Catalunya que han optat per instal·lar-se a la muntanya per conviure a la natura i amb la natura. Artistes, pastors, poetes o eremites poblen indrets solitaris que els permeten fer amistat estreta amb la natura i cultivar una vida interior plena.

10 ascensions fàcils a muntanyes panoràmiques. Mapa -guia ( Monteditorial, 2022)

Format nou de mapa-guia molt pràctic que combina uns quants mapes en un de sol. Hi trobem la cartografia necessària per fer deu excursions assequibles a muntanyes emblemàtiques de Catalunya. Totes són circulars i ofereixen ascensions sense dificultats i amb vistes immillorables.

Catalunya. Excursions a foradades, finestres i ponts naturals, Joan Escalé (Sua Edizioak, 2022)

A Catalunya hi ha una bona colla d’arcs, ponts i foradades que la natura ha anat esculpint amb el temps i per primera vegada es publica una guia monogràfica que recull trenta rutes repartides per tot el país en què aquestes formacions naturals especials són l’atractiu de les excursions.

El Gaià: recorregut i patrimoni. Mapa i guia (Editorial Piolet, 2022)

Guia i mapes que recorren en exclusiva el camí de les terres del Riu Gaià, des de Santa Coloma de Queralt fins a la desembocadura a la platja de Tamari. Per a qui vulgui conèixer el seu patrimoni fluvial, tant els elements d’aprofitament de l’aigua com l’entorn natural divers i de gran interès per on transcorre el riu.

 

Judit Baseiria