FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 07/11/2016

Saldes, primer municipi declarat Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat

Refugis

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat un procediment de declaració de Saldes com a primera zona denominada Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat (ECNQ). El municipi del Berguedà compta amb dos refugis de la FEEC, Refugi Serra d’Ensija i Refugi Lluís Estasen al peu del Pedraforca. De fet, els dos espais que opten a ser declarats com a ECNQ són la plaça de l’Espà i el mirador de Gresolet, punt de partida per arribar al refugi Lluís Estasen. Tot i així, tot el terme municipal disposa d’una qualitat entre molt bona i excel·lent segons el pla que avalua les condicions ambientals i lumíniques de l’indret.

140812-Reformes-Refugi-Ensija-2El distintiu d’ECNQ s’atorga a aquells indrets que gaudeixen d’unes condicions naturals per observar amb nitidesa la Via Làctia i el desenvolupament de l’ecosistema natural a la nit i que es considera convenient preservar.

La declaració, a banda de definir aquests dos espais, estableix un pla de prevenció de la contaminació lumínica que inclou, entre d’altres, accions de difusió i de promoció d’activitats al voltant de la qualitat del cel nocturn i comporta que tot el municipi de Saldes seria classificat com a zona de màxima protecció (E1) envers la contaminació lumínica.

Saldes, degut a la seva situació en una vall als peus del Pedraforca, i entre la Serra del Cadí i la d’Ensija, amb muntanyes de més de 2.300 metres d’alçada, disposa de les condicions naturals i ambientals adients per poder lluir aquest distintiu de qualitat del medi natural nocturn.