FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim Hernández
Foto: Quim Hernández

Notícies - 16/05/2022

Rut Monsech i Lau Macià, campions de Catalunya d’escalada de dificultat

Selva Escalada esportiva Escalada

Catalunya ja té nous campions d’escalada de dificultat després del campionat nacional celebrat a la Sala Golem de Blanes.

Rut Monsech (CE Alpicat) i Lau Macià (CE Esparreguera) han estrenat la temporada de campionats de Catalunya d’escalada i han alçat el primer títol de la campanya.

A la final els escaladors i escaladores es van trobar dues vies força difícils que els van exigir al màxim per a oferir una final disputada com la que es va poder veure en directe per Esport+.

La moianenca, Rut Monsech, ha sumat un nou títol d’escalada de dificultat al seu palmarès. Monsech de només 20 anys, va guanyar el seu primer campionat de Catalunya d’escalada de dificultat l’any 2018 amb només 16 anys i al costat en aquella jornada a Sant Cugat de Ramon Julian que es va emportar la categoria masculina. L’escaladora catalana ha anat confirmant la seva evolució i fruït d’això aquest 2021 va sumar un bronze d’escalada de dificultat en el circuit europeu juvenil de la modalitat.

A la final Monsech s’ha imposat a dues de les escaladores amb millor projecció les últimes campanyes com són Maria Benach (Centre Muntanyenc Sant Llorenç) i Aida Torres (Centre Excta Torelló) que han completat el pòdium de la competició a Blanes.

En categoria masculina el jove Lau Macià ha imitat a Monsech i amb només 16 anys ha aconseguit el seu primer campionat de Catalunya absolut. El petit de la nissaga dels Macià ha agafat el relleu del seu germà Lluc que es va emportar el campionat en l’última edició.

El pòdium maculí l’han completat Joel Codina (Club Excta Madteam) i Cedric Lluc Milles (Centre Excta Sant Celoni). L’empat dels tres a la via final, a la penúltima presa de la final, va obligar a decidir la final per les posicions en la classificatòria. Aquesta via, d’un nivell de 8a+ va fer les delícies del molt públic que va seguir in situ la competició a les instal·lacions de Golem Blanes.

En total la competició va comptar amb fins a 83 inscrits al campionat de dificultat, una xifra que supera de llarg les últimes inscripcions en aquesta modalitat, que acostuma a ser la menys nombrosa de les tres disciplines.

Els equipadors encarregats de dissenyar aquests campionats van ser Fèlix Obrador, José Agustí i Pau Galofré, mentre que en Gerard Rull i Maragda Gabarré es van encarregar del setting de paraescalada. Tothom va poder gaudir de les creacions dels equipadors.

El planter també llueix

En els categories base la participació va tornar a ser important en nombre d’inscrits i també qualitativament. A la Golem es van poder veure els millors escaladors i escaladores del planter del país.

Cal destacar la victòria en la categoria Sub12 Femenina de Júlia Borges (CEPS) per davant Asha Guitart i Mònica Jauset les dues escaladores del CCT21. En la categoria Sub12 Masculina,  Nicolau Taulats de la Federació Andorrana obtenia la victòria de la prova, però el campionat va ser per Eric Giménez (CCT21), per davant de Nico Koller i Sebastian Mazzoni, els dos del CE Madteam.

A la categoria Sub14 Femenina, Milena Cassetta (Ass Esp La Bisbal Vertical) va resultar guanyadora de la prova, i el Campionat va ser per Aina Vila (CCT21) en una ajustada final. El segon i tercer calaix del campionat van ser per Swann Lamblin-Burguet (Ass Esp La Bisbal Vertical) i Abril Farrús (CCT21). Entre els nois d’aquesta categoria també van viure una emocionat final, amb dos tops per part de Bernat Munné (CCT21) i Manel Navarro (UEC-Tortosa), però una petita errada en classificació va decantar la victòria pel Bernat. Jan Molist (CCT21) ocupava la tercera posició.

A la categoria Sub16 Femenina una final molt disputa es va decantar  finalment a favor de la Geila Macià (Club Muntanyenc Sant Cugat) per davant de Júlia Benach (Centre Muntanyenc Sant Llorenç) i Emily Charlotte Pescetto (Centre Muntanyenc Sant Llorenç). El nivell d’aquestes tres escaladores va ser molt alt en tota la competició.

A Sub16 Masculina es va veure una victòria sòlida per part de l’Ernest Wojdel per davant d’Eric González i Martí Farrús els dos del CCT21.

Ja en horari de tarda, la santcugatenca Txell-Yang Reverter (Club Muntanyenc Sant Cugat) va resultar campiona a la categoria Sub18 Femenina per davant d’Ivet García (UEC-Mataró) i Mireia García-Marron (Club esquí Fontalba (SE)). Els nois de la categoria van oferir un sensacional espectacle, amb Roc Vergés que va participar a una categoria superior (contemplat a reglament a partir dels 16 anys) per poder preparar la seva participació a competicions juvenils d’Europa, i va poder obtenir el campionat. Van completar el pòdium en Ian Cano i Magí Giménez tots tres del club CCT21.

Els veterans masculins també van tenir el seu protagonisme amb una victòria ajustada del Manu Palomino (Club Muntanyenc Sant Cugat) per davant dels dos competidors del Centre Muntanyenc Sant Llorenç, en Marcos Rodríguez i en Xavi Andreu.

La Paraescalada camí de LA2028

En un ambient molt més distès però a la vegada amb molta emoció s’ha disputat el Campionat de Catalunya de Paraescalada. Els equipadors van dissenyar tres vies de classificació que va permetre veure com aquests magnífics esportites ens deixaven un espectacle formidable de superació, en aquesta modalitat, que si tot segueix com està previst, serà olímpica al jocs de Los Angeles 2028.

Els resultats en si eren potser el menys important per uns escaladors que ens van regalar molta estima i simpatia durant tota la jornada. La competició va comptar amb la presencia de l’Albert Guardia, Sheila Racaj, el jove amb un futur prometedor Lluc Rotllant, Anther Frigola, Marc Puig i Eloi Vila. Un grup humà excepcional i una grans atletes. Cal remarcar que dues esportites més, Bea Gandara de la Federació Gallega i Marta Peche de la Federació Navarresa.

 

Consulta Classificacions Camp Cat d’Escalada de dificultat

Consuta Classificacions del Camp Cat de Paraescalada