FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 24/11/2016

Roger Cararach, Oriol Baró i Santi Padrós obren dues noves vies al Nepal

Alpinisme

Els alpinistes Roger Cararach, Oriol Baró i Santi Padrós han obert dues noves vies a dos pics de més de sis mil metres, al districte del Solukhumbu, al Nepal. Les vies Pilar Duh Khunda (1.400 metres, VI/6a, AI4, M4) al cim del Karyolung (6.511 metres), i Nepali Sun (1.000 metres, VI/5, M4) a la cara sud del Numbur (6.959 metres), quedant-se a pocs metres del cim, han estat el resultat d’una expedició ràpida, de només tres setmanes.

Els catalans van arribar al llac Duh Khunda, al sud del Parc Nacional Sagarmatha, a mitjans d’octubre, des d’on ja podien veure alguns dels seus objectius, els cims Numbur (6.959 metres), Khatang (6.853 metres) i Karyolung (6.511 metres), que rodejen el llac sagrat.

Primer objectiu, Pilar Duh Khunda al Karyolung

Un cop instal·lat el camp base a 4.600 metres la cordada havia de decidir els objectius, que malgrat no estar del tot clars, havien de realitzar-se en estil alpí, per rutes on s’hagués d’escalar. Santi Padrós (CE Terrassa) en declaracions a Desnivel explicava: “No vam deixar passar més d’una setmana per posar-nos en dansa cap a l’esperó sud del Karayolung. Per sobre nostres s’alçaven més de 1.400 metres de pilar, que comença en un sòcol, després segueix una part central de roca i neu per sortir per unes rampes de neu, gel i mixte fins al cim”.

El trio va escalar la nova via, Pilar Duh Khunda (1.400 metres, VI/6a, AI4, M4), invertint tres jornades, amb els corresponents bivacs, descendint per l’aresta nord fins al glaciar Duh Khunda. El mateix dia del descens ja feien nit al camp base.

Segon objectiu, Nepali Sun al Numbur

Després d’un dia de descans els alpinistes es tornaven a posar en marxa. Remuntaven el glaciar Duh Khunda per realitzar l’aproximació a la base del Numbur, fragmentada en dos dies. La matinada del 4 de novembre, Oriol Baró (CE Alta Ribagorça) i Santi Padrós començaven l’atac per la cara sud del Numbur. En aquesta ocasió no els va acompanyar el tercer membre de la cordada, Roger Cararach (CE Catalunya).

L’obertura de Nepali Sun es va realitzar en el dia, en un atac ràpid i lleuger. La cordada va arribar fins els 6.900 metres on va trobar neu poc transformada, en pales difícils d’assegurar. Per aquest motiu decideixen acabar a aquesta alçada la via, quedant-se a uns 60 metres del cim,  i posar punt i final a l’ascensió. El resultat final va ser Nepali Sun  (1.000 m, VI/5, M4).

Fotos / Roger Cararach, Oriol Baró i Santi Padrós