FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Sergi Vergés
Foto: Sergi Vergés

Notícies - 31/05/2019

Roc Vergés, amb només 10 anys, encadena el seu primer 8a

Priorat Escalada esportiva Centres de tecnificació Escalada

Roc Vergés (Associació Excursionista Montmell), membre del Centre de Tecnificació d’Escalada Esportiva de Catalunya (CTEEC), amb només deu anys ja ha encadenat el seu primer 8a. Ho ha fet després de vuit intents a La Sombra del Viento, al Racó de la Finestra de Margalef. Amb aquesta fita s’uneix a un grup reduït d’escaladors que han aconseguit el nivell de 8a en edats molt similars. A nivell català Lluc Macià (Club Excursionista Esparreguera) ho va assolir amb nou anys quan va encadenar la via Perdonavidas, també a Margalef, i Héctor Bazán (Grup Excursionista de Manlleu), ho feia també als 10 anys amb El Talismà. Ambdós són membres del CTEEC.

En Roc va començar a sortir a la muntanya quan només tenia quatre mesos i als quatre anys ja era ell qui demanava als seus pares per fer excursions segons ha explicat en una entrevista al portal web especialitzat en escalada, Wogü. De ben petit, juntament amb els seus pares i la seva germana bessona, ja havia fet alguna via ferrada i també d’escalada. Amb sis anys va escalar el Naranjo de Bulnes (als Picos de Europa) per la via anomenada “Directa de los Martínez”, una via de 180 metres marcada amb un nivell V-. Dos anys més tard, a Arapiles (Austràlia) va escalar una via de 7 tirades que arribaven fins el nivelll 6a.

Després encadenar el seu primer 7c+, a la via “Boliche”, a les Cingles del Molí (Margalef), en Roc ha aconseguit un altre 8a “Pollastre de Granja”, al sector de Ca la Marta, a Margalef.

A Vergés també li agrada molt la competició, sempre i quan els blocs estiguin ben equipats, però assegura que necessita millorar per resoldre els problemes de manera més ràpida. Ara bé, els últims mesos està molt motivat per fer escalada en roca i ja té més d’un objectiu marcat.

El jove de Cornudella de Montsant entrena a la sala de boulder Monobloc, a Reus, tot i que a Cornudella també té diferents plafons per practicar.

Grans escaladors internacionals com Adam Ondra, Jacob Schubert, Alex Megos, Chris Sharma o Alex Honnold són els seus referents del món de l’escalada. Pel que fa al territori català, Dani Andrada és un dels escaladors catalans que Vergés també té com a referent.