FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 12/05/2024

Recorrent el camí de Verdaguer a la Mare de Déu del Mont

Garrotxa Excursionisme Excursionisme Diada Verdaguer Excursionista

Després de les dues llargues travesses que va realitzar pel Pirineu els anys anteriors, l’any 1884 Verdaguer es va recloure 5 setmanes al santuari de la Mare de Déu del Mont (1.124m) a l’alta Garrotxa per acabar d’escriure una de les seves obres cabdals: Canigó. Des de l’encimbellat santuari hi ha una esplèndida vista del Canigó, el Pirineu del Ripollès, la Garrotxa i l’Empordà.
Aquest és un lloc especial, que de ben segur li va transmetre la inspiració i la pau necessàries per acabar la seva obra.
Per commemorar aquests fets, la Unió Excursionista de Vic; dins el marc de les Jornades Verdaguer Excursionista 2024 de la FEEC; va organitzar una sortida a la Mare de Déu del Mont. L’ascensió al Santuari es va fer des de Beuda, al peu de la muntanya, resseguint el camí vell que utilitzaven els visitants i que probablement també va utilitzar Verdaguer venint de Besalú per pujar al Mont l’any 1884.


La “meteo” no era massa propicia, tot i així ningú es va fer enrere i el grup de 19 excursionistes, entre organitzadors i participants, vam començar a tirar camí amunt discutint si es podrien acabar  mullant o no. El camí de pujada va agafant alçada còmodament per dins un bosc d’alzines fins a la Font de Roca Pastora i l’antic Monestir de Sant Llorenç de Sous. En alguns punts es van llegir textos de Verdaguer relacionats amb el territori i en arribar al santuari tot el grup es va fer la foto al costat de l’estàtua que hi ha del poeta. Malauradament no es va poder gaudir de les “famoses” vistes del Canigó des d’aquest punt degut a la nuvolositat que va tapar el cim tot el dia.
Havent dinat, es va poder visitar el santuari i l’habitació on es va hostatjar Mossèn Cinto. Ja sense perdre més temps els participants de a sortida van iniciar el camí de retorn apressats per unes gotes i un vent amenaçadors. Tanmateix, de seguida es va encalmar i van poder gaudir d’una baixada tranquil·la fins a Beuda.
La propera activitat de les Jornades Verdaguer serà una excursió per indrets “Verdaguerians” en motiu de la Diada Verdaguer a Folgueroles el 26 de Maig.
El programa complet de totes les activitats es pot consultar al web on també es poden fer les inscripcions.