FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 11/06/2018

Ramón Julian i Helena Alemán dominen l’escalada de dificultat a Saragossa

Escalada esportiva Escalada

El rocòdrom de la ciutat de Saragossa, Dock39, va acollir la primera prova de la copa d’Espanya d’escalada de dificultat 2018, els dies 9 i 10 de juny. El dissabte els escaladors juvenils van ser els protagonistes, mentre que la segona jornada es va dedicar als escaladors de les categories absolutes.

La pluja va complicar la competició tots dos dies però finalment es van poder disputar totes les classificatòries i finals amb normalitat, excepte en la categoria sub15 6 femenina, on no van poder competir tres escaladores a la final i els resultats de la primera mànega van servir per determinar el podi.

Ramon Julian i Helena Alemán, dos veterans al més alt del podi

Ramon Julian (Grup Excursionista Manlleu) i Helena Alemán (Centre Muntanyenc Sant Llorenç) van demostrar a Saragossa que encara tenen molt a dir en una copa on els més joves cada cop pugen més forts.

En la fase prèvia “Ramonet” va ser l’únic escalador, juntament amb l’extremeny Javier Cano, capaç d’arribar al top en les dues vies proposades pels equipadors Carlos Logroño, Víctor Esteller i Lucas de Jesús. Aquest resultat feia partir a l’escalador osonenc com a un dels favorits a la final.

A més de “Ramonet”, també va accedir a la fase final Jerome González (Centre Muntanyenc Sant Llorenç), que havia fet top en una de les dues vies de la classificatòria i va caure molt amunt en l’altra.

La final va començar una hora tard degut a les precipitacions. A les 18h es presentaven als finalistes i es donava el tret de sortida. La via de la final masculina, que creuava la part més desplomada del Dock39, va ser molt física, amb un primer bloc a la secció inicial que va tombar a quasi tots els escaladors. Ramón Julian va tirar de veterania i força i va ser qui va arribar més amunt. Amb aquesta actuació es va proclamar guanyador de la prova aragonesa. El segon classificat va ser Javier Cano i el tercer, el jove vasc Eneko Carretero.

En dones, tres escaladores federades a Catalunya es van classificar per la final: Helena Alemán (Centre Muntanyenc Sant Llorenç), Francis Guillen (Centre Excursionista de Sant Quirze) i Ruth Monsech (Club Excursionista Alpicat).

La via femenina, lleugerament desplomada, es presentava tècnica, amb moviments llargs sobre preses no sempre bones i passos de taló. Helena Alemán, que no havia aconseguit cap top a l’eliminatòria, va donar la sorpresa. En una espectacular ascensió, que va fer vibrar als espectadors, va posar-se de peu al darrer volum de la via i amb un arriscat dinàmic va intentar caçar la presa del top, d’on va caure. Cap altra escaladora va arribar a aquest punt i Alemán es va emportat la victòria.

La jove escaladora del Centre de Tecnificació d’Escalada Esportiva de Catalunya (CTEEC), Rut Monsech, va certificar la seva gran progressió i va plantar cara a les escaladores absolutes, quedant en segona posició. Un top a la fase prèvia li va servir per desempatar a la final amb l’escaladora navarresa Muriel Ruiz de Larramendi, que va ser tercera.

Fotos / Ivan Torres