FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Roger Molist
Foto: Roger Molist

Notícies - 15/03/2021

Primers campions de Catalunya d’esquí de muntanya, un any després

Pallars Sobirà Esquí de muntanya Esquí de Muntanya

Marta Riba i Júlia Casanovas, Guillem Farriol i Pau Marin i Daniel Erena i Clàudia Tremps, són els primers campions de Catalunya d’esquí de muntanya post Covid.

Un any després han tornat les competicions d’esquí de muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

La 57a edició de la Cursa del Bassiero, organitzada per la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) de Barcelona, ha estat l’encarregada d’obrir el calendari competitiu amb el Campionat de Catalunya d’Esquí de Muntanya per Equips . La Bassiero és una de les clàssiques de l’esquí de muntanya del país, ja que des de l’any 1965 s’organitza a les Valls d’Àneu.

Clàssica amb temporal

El campionat de Catalunya d’Esquí de Muntanya per equips es va veure marcat per les condicions meteorològiques que es van trobar els esquiadors de muntanya des d’abans de començar la prova. El vent es va convertir en el protagonista de la jornada i va obligar els organitzadors a idear un itinerari alternatiu per la perillositat que suposava pels esportistes travessar les cotes altes amb el fort vent que bufava des del dia anterior. Inicialment els organitzadors havien desenvolupat per als esquiadors participants en el Campionat de Catalunya un exigent recorregut de 2.300 metres de desnivell positiu que havia de passar per 4 colls, 3 canals i 2 cims, però aquest es va substituir per un itinerari que per la seva orientació quedava més resguardat del mal temps. Aquest nou recorregut de 800 metres de desnivell positiu acumulat començava a la Vall de Gerber, arribava a l’estany de Gerber i des d’allà feia dos bucles per sota el refugi Mataró.

La prova també va sobresortir de les 56 edicions anteriors per l’acatament de les restriccions sanitàries per la Covid-19 i els protocols de seguretat de la FEEC sense els quals no es podria haver celebrat. Així doncs, la cursa va estar marcada per les restriccions a causa de la pandèmia que van obligar a realitzar el briefing online, a mantenir la distància de seguretat entre els participants en el moment de la sortida i a celebrar l’entrega de premis a l’aire lliure tot i el mal temps del cap de setmana.

Guanyadors per categories

La parella Absoluta femenina de corredores formada per Marta Riba (CEPS) i Júlia Casanovas (Club Esquí Cerdanya Skimo Team)  han estat les guanyadores de la seva categoria realitzant el recorregut en només 1h i 18min. En segon lloc, en la mateixa categoria, van arribar el duo format per Queralt Riba (Club Excursionista Ripoll) i Erola Bisquert (Unió Excursionista Vic), amb una diferència de quasi 10 minuts, i en tercer lloc la parella femenina formada per Helena Salvany i Maria Butxaca (Associació Esportiva Mountain Runners Berguedà) amb 27 minuts de diferència respecte les guanyadores.

En la categoria Absoluta masculina, la parella guanyadora ha estat Guillem Farriol i Pau Marin (Club Esquí Cerdanya Skimo Team) amb un temps de 1h i 58 segons. S’han imposat als guanyadors arribant en segon lloc el duo masculí format per Robert Parcerisa i Guillem Aubach (Club Esquí Cerdanya Skimo Team) amb una diferència de poc més de 8 minuts, i en tercer lloc la parella de la mateixa categoria formada per Jordi Bolet (Club Esportiu Cerdanya Pirineu) i Albert Ballús (Club Excursionista Calldetenes), arribant quasi 12 minuts més tard.

El duo de la categoria Mixta formada per Daniel Erena i (Club Esquí Cerdanya Skimo Team) Clàudia Tremps (Associació Esportiva Vidabona) han estat els guanyadors arribant a la meta en poc més d’1h i 21 minuts. Poc més d’un minut més tard han arribat la parella de la categoria mixta formada per Montse Bacardit (Club Excursionista Aran) i Nacho Morales (Club Alpí Aranès) i en tercer lloc, cinc minuts i mig després, han realitzat el recorregut el duo de Sílvia Puigarnau (Associació Esportiva Matxacuca) i Josep Ferrer (Club Excursionista Madteam).

Quant a les categories Júnior i Juvenil, els guanyadors han estat Pau Carol i Oriol Oliver (Centre Excursionista Banyoles) de la categoria Juvenil/Júnior fent el recorregut de 800 metres de desnivell positiu en 1h i 6 minuts; Biel Pujol i Gael Álvarez (Centre Excursionista Farners) de la categoria Juvenil/Juvenil realitzant-lo en 1h i 12 minuts; i Martina Gonfaus i Berta Barral (Associació Esportiva Mountain Runners Berguedà) guanyant la categoria Juvenil/Juvenil amb un temps de 1h i 38 minuts.

També ha realitzat el recorregut de 800 metres de desnivell la categoria Cadet, tot i que no es disputaven les medalles del campionat de Catalunya. En primer lloc han arribat els cadets masculins Aaron Álvarez (Club Esportiu Mindundis Team) i Arnau Balcells (Club Excursionista Alta Ribagorça) arribant a la meta en 1h i 16 minuts i les cadets femenines Aina Garreta (Club d’Esquí La Pobla del Segur) i Erola Rocías (Club Esportiu Cerdanya Pirineus) amb un temps de 1h 30 minuts.

La previsió és que pròximament se celebrin els campionats de Catalunya Vertical i Individual d’esquí de muntanya i des de la FEEC s’està treballant per buscar un lloc i una data amb aquest propòsit.