FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 07/03/2024

Presentat el projecte DESIR

Refugis Senders

La seu del Club Alpí Francès de Toulouse ha estat el lloc escollit per a celebrar la primera reunió de treball presencial dels socis del Projecte DESIR (Desenvolupament Econòmic Sostenible a través de la Itinerància entre Refugis).

L’objectiu d’aquest nou projecte transpirinenc, integrat dins de la convocatòria de projectes del programa Interreg-POCTEFA (2021-27), cofinançats per la Unió Europea, és millorar la connexió, la gestió de les reserves i l’allotjament, la promoció del senderisme homologat entre refugis i el coneixement de la major part dels refugis de muntanya guardats dels Pirineus. DESIR és un projecte continuista que pretén aprofundir i ampliar la feina realitzada per ENTREPYR, un anterior projecte de cooperació transfronterera en el qual la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) també en fou soci beneficiari.

DESIR treballarà per la millora i interconnexió dels senders de les dues vessants del Pirineu

Les principals accions del projecte, que s’hauran de desenvolupar durant 3 anys, fins al 31 de desembre de 2026, són les següents: millorar la digitalització del web www.entrepyr.eu, amb la implementació de la cartografia ATES per a les rutes hivernals i la ampliació i millora de rutes d’interconnexió entre refugis; la celebració d’un tercer col·loqui internacional de refugis pirinencs, l’organització del qual anirà a càrrec de la FEEC durant la primavera de 2025. DESIR també aposta fortament pel senderisme homologat amb la realització d’un profund estudi de l’estat dels dos senders pirinencs per excel·lència: el GR 10 francès i el GR 11 espanyol i de la xarxa de senders transfronterers (GRT’s) que connecten ambdós senders de gran recorregut. Aquesta xarxa de senders també s’integrarà en la plataforma web d’Entrepyr. Altres accions destacades del projecte seran la realització d’una aplicació mòbil, algunes inversions en matèria de depuració d’aigües i suport energètic sostenible en alguns refugis i la sensibilització dels usuaris de refugis mitjançant diferents accions a càrrec de la Xarxa d’Educació Pyrénées Vivantes.

Membres del nou projecte DESIR a la seu del Club Alpin a Toulouse Foto: Quim P. Casadesús

 

La FEEC, amb un pressupost de 120.194€, és un dels socis beneficiaris d’aquest projecte amb un pressupost global d’1.549.432,10 euros finançat en un 65% pels fons europeus FEDER. La resta de socis que acompanyaran a la Federació en el projecte són els següents: la Federació Aragonesa de Muntanyisme (FAM), la Federació Francesa de Clubs Alpins i de Muntanya (FFCAM), la Xarxa d’Educació Pyrénées Vivantes , el Conselh Generau d’Aran, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), la Federació Navarresa de Muntanya i Escalada, NASUVINSA, una empresa associada al Govern de Navarra, la Federació Francesa de Senderisme (FFRP) i el Govern d’Andorra, aquest darrer com a soci associat.