FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 31/03/2019

Pons, Quintana i Iglesias reben l’homenatge del Grup Cavall Bernat

Cultura Escalada Societat

El Grup Cavall Bernat ha celebrat aquest diumenge 31 de març el seu 40è aniversari a Monistrol de Montserrat, un punt de trobada generacional que ha reunit a més d’un centenar d’escaladors que, almenys un cop, han escalat l’agulla més gran i coneguda dels monòlits del massís de Montserrat.

En la 36a trobada, el Grup ha homenatjat als emblemàtics escaladors Jordi Pons i Sanginés, Albert Iglesias i CoderchJoan Quintana i Paredes. El periodista esportiu Sergi Valdivieso ha guiat la cerimònia i ha homenatjat als veterans escaladors per obrir les portes de l’alpinisme d’alta dificultat al nostre país.

Jordi Pons, considerat un dels pares de l’actual generació d’alpinistes i escaladors de Catalunya, va formar part de l’expedició catalana a l’Annapurna Est l’any 1974, juntament amb Josep Manel Anglada i Emili Civis, els primers de tot l’estat espanyol en conquerir un vuit mil.

El barceloní Joan Quintana ha estat un alpinista especialitzat en l’escalada en gel. Ha combinat la pràctica amb la divulgació de l’activitat a través de conferències sobre alpinisme per entitats excursionistes i documentals.

Per últim, l’escalador montserratí Albert Iglesias és un dels escaladors més representatius dels anys 60 i 70. Especialista en obrir vies d’alt nivell al massís de Montserrat, ha aconseguit deixar rastre i interès de moltes cordades actuals.

40 anys de Cavall Bernat

La jornada ha començat amb un esmorzar per aquells que volguessin realitzar alguna de les dues caminades. La més curta, la ruta de les bruixes i els bruixots, tenia un total de 9,5 quilòmetres i 369 metres de desnivell. La més llarga era de 14 quilòmetres i 480 metres de desnivell positiu, i apropava els caminaires al Turó de la Socarrada (519 m). Ambdues tenien sortida i arribada a Monistrol.

L’alcalde del municipi, Joan Miguel Rodriguez, i el president de la FEEC, Jordi Merino, han estat els responsables de realitzar els parlaments de benvinguda i la glossa de la trobada. En l’homenatge a tots els escaladors del Grup que han perdut la vida, el cavallista Josep Sicart ha fet una pregaria per commemorar-los. Al mateix temps, ha rebut, juntament amb Toni Ruiz i Andreu Rafa, un guardó per la seva aportació i col·laboració en el Grup Cavall Bernat. L’activista i escriptor Patrice Bellefon ha rebut l’admiració per part de dos dels grans alpinistes històrics catalans, Manel Anglada i Elisabeth Vergés, per realitzar una de les publicacions més recordades de l’alpinisme català, Les 100 millors vies del Pirineu, a més a més dels seus manuscrits sobre alpinisme i cultura.

L’exposició de Comic’s & Muntanya de Xavi Mountain, Edu Català, Xavi SociasSergi Diez “Furti” s’ha pogut veure també a Monistrol al ritme de l’Orquestrina Vents de Ball i la colla sardanista La Lira del Vendrell. L’acte ha acabat amb una arrossada de germanor per a tots els assistents i un sorteig de material d’escalada per part de l’organització.

Fotos / Nora Marcilla