FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Júlia Benach
Foto: Júlia Benach

Notícies - 18/06/2024

Podis amb regust català i domini del planter a l’estatal de dificultat

Escalada esportiva Escalada

El campionat estatal d’escalada dificultat i Paraescalada 2024 s’ha celebrat a Madrid amb èxit de l’equip català.

Fins a tres escaladores catalanes han aconseguit superar el tall de les finals, només apte per a vuit dones, demostrant un alt nivell competitiu en aquesta modalitat. Geila Macià (CM Sant Cugat) ha obtingut la medalla de plata, confirmant la seva posició com una de les millors esportistes catalanes en aquesta disciplina.  Enguany, la Geila està centrada en les competicions i entrenaments internacionals fet que segueixi un calendari de competicions alternatiu allunyat moltes vegades de les competicions oficials a les nostres terres, aquest cop però hem pogut gaudir del seu talent i la seva escalada gestual al estatal de corda. Júlia Benach (CM Sant Llorenç) membre de la Selecció Catalana i vigent Campiona de Catalunya en escalada de dificultat, s’ha endut la medalla de bronze. Júlia ha exhibit un cop més la seva escalada sòlida, caient només al tram final de preses romes i superant el crux establert pels equipadors a poques pases de Macià. Emily Pescetto (CM Sant Llorenç) també integrant de la Selecció,  ha aconseguit igualment un lloc entre les finalistes, acabant setena a la classificació general després d’una actuació notable amb la seva escalada tranquil·la i fina. La victòria en la categoria femenina ha estat per Itziar Martínez de Castella i Lleó, qui ha aconseguit l’únic TOP de la jornada.

En la categoria masculina, Lau Macià (CE Esparreguera) ha estat l’únic català entre els finalistes, obtenint la medalla de xocolata després d’empatar a punts amb el madrileny Guillermo Peinado. Les classificatòries han estat decisives per definir el podi. El primer lloc ha estat per Mikel Linacisoro, del País Basc, qui ha estat un dels pocs en resoldre el pas clau de la via. Ho ha fet en un cap de setmana per al record, ja que s’ha graduat en medicina el mateix cap de setmana de la competició. El valencià Raul Escribano ha aconseguit el segon lloc en una via de passos durs i obligats, dissenyada per oferir el màxim espectacle.

 

Els joves del Centre de Tecnificació d’Escalada Esportiva de Catalunya (CTEEC) també han brillat en aquesta competició. Aina Vila (CCT21) ha aconseguit la medalla d’or a la categoria sub-16. En la mateixa categoria, Jan Molist i Bernat Munné (CCT21) han ocupat la segona i tercera plaça del podi respectivament, reafirmant el domini català en aquesta franja d’edat. A la categoria sub-14, Héctor Moreno (GE Manlleu) ha assolit la tercera posició, sumant un altre èxit pels joves escaladors catalans.

Els tècnics del CTEEC valoren molt positivament l’experiència en aquest campionat per tots i cadascun dels membres del centre. Per als sub-14, tant el femení com el masculí, era el primer any i també la primera experiència en una competició així. Aconseguir una tercera posició i, més enllà d’això, poder estar a les finals i enfrontar-se a unes classificatòries ha estat molt satisfactori, destacant la bona visualització i gestió de la competició. A la sub-16, tot i que ja tenen més rodatge en visualització i gestió en competició, han pogut gaudir i intentar resoldre amb els mínims errors possibles afinant encara més en competició. En general, els tècnics destaquen la bona gestió i experiència per part dels joves esportistes, que eren els objectius de l’equip.

La següent prova on podrem tornar a gaudir de tot el talent català serà al Campionat de Catalunya d’escalada en bloc i velocitat a Sharma Climbing Madrid el proper 7 i 8 de setembre.