FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 22/05/2017

Núria Picas: ‘Pensava que allí em quedava, però seguia lluitant’

Alpinisme

Núria Picas (Mountain Runners Berguedà) explicarà aquest pròxim dimarts dia 30 de maig la seva aventura al Makalu per primer cop des de la seva arribada a Catalunya.

La muntanyenca bagenca establerta a Berga, donarà detalls de com van ser aquelles hores d’intent d’ascens al que havia de ser el seu primer vuit mil.

Picas va abandonar l’ascens al Makalu per problemes físics i va ser traslladada a l’hospital de Katmandú per ser tractada d’una pneumònia que la va deixar sense poder fer el cim.

La cita amb Núria Picas és aquest dimarts 30 de maig a les 19h a la seu del RACC (Av. Diagonal 687 de Barcelona). L’acte servirà també per explicar els nous avantatges del carnet federatiu de la FEEC.

Per poder venir envia un correu a feec@feec.cat amb nom i cognom. Places Limitades.

El Makalu de Núria Picas: 

Fins ara Núria Picas ha anat explicant les seves sensacions al seu web, on va parlar en primera persona el dia que va renunciar a l’atac al cim.

“Quan em vaig aixecar a les 00.00h per atacar cim vaig notar un dolor punxant al cantó del cor. No vaig fer gaire cas, vaig pensar que era un flato i vaig tirar amunt.
Al cap de 30′ el dolor cada vegada era més intens fins que ja no podia avançar. Tot i així ho seguia intentant, fins que vaig dir prou i vaig decidir tirar enrere. No vaig poder avisar als companys, de cop i volta em vaig quedar sense forces per cridar, va ser molt ràpid.
Vaig arribar a la tenda del C4, a 7.900 metres d’alçada amb molt de dolor al pit. Vaig entrar a dins i vaig estar apunt d’adormir-me però un àngel em va fer aixecar i tirar avall tot i el dolor al pit. Havia sentit moltes històries i drames en alçada.

Feia tres passes i havia de parar, em moria de dolor, era negre nit i m’estava refredant molt perquè anava molt lenta. Estava sola i el descens era complicat en aquella cota tant alta. Vaig aconseguir perdre alçada mica en mica amb un dolor insuportable. Pensava que allà em quedava, però seguia lluitant. Vaig entrar a la tenda del C3 a 7.400 metres però per sort el dolor no em deixava estirar, era millor estar dreta, això em va salvar. Si m’arribo a quedar a la tenda no m’hagués aixecat.

Vaig baixar al C2 per la línia de ràpels sense el davallador, no em podia ajupir per buscar-lo i maniobrar amb les cordes. Per sort no vaig caure. Vaig arribar al C2 i em vaig tornar a posar a la tenda per estirar-me però el dolor no em va deixar, igual que al C3. Vaig continuar avall amb una opressió al pit que m’ofegava.
A les 09.00h del matí aproximadament vaig arribar al Camp Base Avançat, baixant 2.300 metres de desnivell en unes vuit hores lentes, de cota 7.900 a 5.600. Ho vaig aconseguir i allà em van atendre. De seguida em van evacuar amb helicòpter a l’Hospital Norvic de Katmandu. Pneumònia segons els metges. Ara estic estable i aviat sortiré i per sort podré tornar amb els meus”.

 

Xavier Batriu al Camp Base

A la Núria Picas la va acompanyar el berguedà Xavier Batriu. Batriu va decidir continuar per intentar fer el com del Makaulu (8.463m) un cop la Núria va haver de renunciar al seu intent.

El muntanyenc berguedà però tampoc ha pogut aconseguit fer el cim i ha retornat al camp base.

Xavier Batriu hauria decidit retornar al Camp Base quan es trobava a 8.200m i pensar-se si torna a fer un intent els pròxims dies segons ha publicat el compte de twitter del Club Esquí Berguedà @ceb_berga.