FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pat Soler - FEEC
Foto: Pat Soler - FEEC

Notícies - 24/09/2023

Núria Gil, quatre vegades campiona de Catalunya. Eduard Hernàndez renova amb un triplet

Montsià Curses per Muntanya Curses per Muntanya

La 23a del Campionat de Catalunya de Curses per Muntanya s’ha disputat aquest cap de setmana, a la que ha estat la 17a edició de la Pujada al Montsià Memorial Francesc Bort organitzada per l‘Associació Esportiva Alcanar.

Aquesta ha estat la tercera vegada que la cursa ebrenca ha estat seu del Campionat de Catalunya. Una flamant prova només apta per als turmells més fets a la tecnicitat pròpia d’aquestes terres, de ràpids corriols i de molta pedra solta.

Núria Gil (Club Esportiu Areny) ha complert els pronòstics i ha aconseguit ser la primera fèmina en la història a aconseguir quatre títols de campiona de Catalunya de Curses per Muntanya. I no de qualsevol manera. Gil ho ha fet de forma consecutiva. La corredora del Club Esportiu Areny cuida de la corona de campiona des de 2020 i ho farà un any més. Gil ha liderat la cursa femenina, sense rival completant en 2:35:02. Una bona mostra que Gil tindrà un bon relleu és que les promeses Clara Vallés (Pàjarus) i Carla Esclusa (Centre Quitxalla Excursionista) han completat el podi del Campionat amb un temps de 02:41:00 i 02:44:14. El TOP 5 ha estat per dues dones habituals dels podis i circuits de Copa Catalana, Maria Benito (UES Sabadell) i Marta Llagostera (Ass. Deportiva Running Vigia).

La cursa masculina presentava un favorit i aquest era Eduard Hernández (Ass. Esp. Matxacuca). Hernández volia signar el seu triplet i finalment ha aconseguit repetir el que ja va fer el 2016 a la mateixa meta: proclamar-se campió de Catalunya de Curses per Muntanya.

Hernández ha liderat de principi a fi la cursa de 21 km amb +1500 m travessant la línia de meta al Pavelló U d’Octubre d’Alcanar amb un temps de 02:07:09 fent una cursa en la qual no ha pogut escapar-se, però sí mantenir i guanyar una petita distància que li ha permès guanyar a poc menys de 3 minuts del segon.

Sergi Beltrán (Ass. Esp. Ekke Lleida) i Genís Porqueres (CE l’Areny), han corregut rere la veterania d’Hernández donant encara més velocitat al ritme de cursa per intentar fer-se amb el guardó més desitjat. Finalment, han estat segon i tercer a meta sense pràcticament canvis en cursa i amb un temps de 2:09:55 i 2:10:36 respectivament. Han completat el TOP cinc Ramón Caballeria (Grup Excta. Cult Alpi – Lletissonada)  i Marcel Romaní (Unió Excta. de Catalunya de Gràcia).

En les categories de promoció:

A la júnior de 17 km, victòria per Lluc Torné (Club Excta. Uecanoia), Lleïr Barcons (Ass. Esp. Mountain Runners Berguedà) i Nil Alonso (Club Excta. Uecanoia).

A la juvenil de 17 km, Pere Menéndez (Club Muntanyenc Terrassa),  Àlex Moral (Kames Kids) i Erik Zurita (Grup Excta. Cult Alpi – Lletissonada) han completat el podi en la masculina. Clàudia Martín (Yetis Collserola),  Rut Córdoba (Club Excta. Sant Quirze)  i Anna Rebull (Club d’Atletisme Terres de l’Ebre) han estat les millors fèmines.

A cadets de 14 km, s’ha imposat Biel Sagués (Club Exta. Moianès Independent), Jan Puigvert (Club Esquí Girona) i Jan Guitaras (Escola Trail Moianes) han completat el podi més jove. Laia Alonso (Club Excta. Uecanoia), Bruna Milapeix (Club Excta. Forces, Forts i Ferms) i Bruna Torrentbo (Unió Excta. Vic)  han estat les cadets més ràpides.

La cita ebrenca s’ha tancat amb una la cerimònia d’entrega de medalles que ha comptat amb la presència de Joan Roig, alcalde d’Alcanar, Àxel Sorolla, regidor d’esports, Manel Sanahuja del circuit Ebre i Josep Garcia de Pujada al Montsià i el vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas. El Campionat de Catalunya ha repartit enguany fins a 3.000 euros entre els 5 primers homes i les 5 primeres dones a meta.

La competició de curses seguirà a bon ritme el pròxim cap de setmana amb el Campionat de Catalunya de Curses per Muntanya per Entitats amb la ja mítica Cameta Coixa de Miravet.

En paral·lel, membres de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya han competit a la Goberia Suzien, una de les curses més emblemàtiques del País Basc. Amb un altíssim nivell i molt de fang en la qual Ivan Calvo ha finalitzat en 17a posició, Julen Calvo 24a posició i Júlia Garriga en una meritòria 11a posició, a tan sols una posició de tancar el TOP 10 en una prova complicada i amb molta competència.