FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Roger Mestre
Foto: Roger Mestre

Notícies - 07/10/2022

Nou calendari oficial del Circuit Català d’Escoles de Trail

Curses per Muntanya Curses per Muntanya

El II Circuit Català d’Escoles de Trail ja és una realitat. Després de l’èxit de la primera edició amb un elevat número de participants a les diferents proves que es van disputar des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya s’ha confeccionat el calendari de la segona edició d’aquest circuit destinat a nens i nenes de 5 a 12 anys.

El circuit té com a principal objectiu de fomentar la participació dels més joves a les curses per muntanya i donar sortida a la gran feina que es fa des de les diferents escoles

Fa molts anys que la FEEC aposta per les curses per muntanya, amb la creació de la primera Selecció Catalana fa més de 20 anys o l’impuls de la Copa Catalana de la disciplina que enguany arriba a la seva 20a edició.

Una aposta per la base

El propòsit de crear aquest circuit va aparèixer quan el seleccionador de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya i director del Centre de Tecnificació, Pere Rullan, va detectar, juntament amb el tècnic Fernando Rosa, l’important treball que es fa des de les entitats amb les escoles de Curses per Muntanya. Molts dels joves que entraven amb 15 anys al Centre de Tecnificació, provenien d’una escola i es va buscar la manera de treballar de forma conjunta entre la FEEC i aquestes entitats. Tenir una quarantena d’escoles censades amb uns 1.800 joves sota la seva tutela no era quelcom fàcil d’obviar. Rullan remarca la importància d’”unificar criteris per treballar de forma conjunta i que la base d’aquest esport vagi creixent”. De fet s’espera que el volum global d’aquest 2022 sigui d’entre 800 i 1.000 nens i nenes que correran alguna de les proves del circuit.

L’interès mutu va propiciar que, després de diverses trobades, es creés un Comitè, encapçalat per Pere Rullan, per poder treballar dins l’estructura de la federació. Aquest Comitè està dividit en diferents àrees que treballen de forma autònoma: formació, competició i comunicació. Pel que fa a aquesta formació, la idea és crear uns continguts o unitats didàctiques que puguin servir com a referència per a aquelles escoles de trail que ho necessitin.

Tal com apunta Rullan, la diferència recau en el format de les proves: “Volem que les curses siguin festes de muntanya, no tan encarades en la competició. Intentarem incentivar la introducció d’altres activitats per tal que no només hi hagi la cursa”. Això podria incloure, per exemple, el muntatge d’un rocòdrom o d’altres activitats relacionades amb el medi.

A més, pel que fa als reconeixements, seran exclusius de cada cursa i es premiarà a tots els nois i noies per igual, no hi haurà ni un campionat ni un reconeixement global del circuit.

El president de la FEEC, Jordi Merino, ha volgut remarcar “la magnífica feina que es fa des de les entitats a través d’aquestes escoles de curses per muntanya, per tal que els més joves aprenguin a gaudir d’aquest esport des de ben petits”.

Reglament

Vuit proves repartides per tot el territori  

El Circuit estarà format per vuit proves repartides entre finals de 2022 i mitjans de 2023. Per escollir-les s’han repartit de tal manera que no hi hagi acumulació de proves, sinó que estiguin diversificades d’octubre a maig, sent aquest darrer més quan hi haurà tres proves.

Les Minis de la Trail Femsui serà la prova inaugural d’aquest circuit aquest 29 d’octubre a Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor. La cursa ja té les inscripcions obertes. Del Baix Montseny el circuit anirà fins a Collserola per disputar el 18 de desembre la cursa dels Raions i tancar el 2022.

El 2023 s’obrirà aviat el 25 de febrer amb la disputa de la Vallès Drac Race a Terrassa. La primavera conduirà el circuit fins a Sant Hipolit i les Masies de Voltregà amb la UpXic l’1 d’abril a Osona. El mes d’abril s’etrenarà en el circuit la primera cursa a les comarques tarragonines amb la 4 Termes Kids organitzada des del CE L’Areny a Mont-roig del Camp.

El calendari reserva pel tram final la traca amb tres curses al mes de maig. L’1 de maig la Mitja Kids al Baix Llogrebat, el 21 de maig Berga Trail Kids al Berguedà i el 27 de maig posarà punt i final al circulit la Mini Trail amb els Xics del Montseny.

Calendari