FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Canigó 1883
Foto: Canigó 1883

Notícies - 20/12/2023

‘Mossèn Cinto’ tornarà als cinemes aquest mes de gener

Cultura

L’any 2019, la productora Filmexplora, en col·laboració amb la Fundació Jacint Verdaguer, va estrenar la pel·lícula Maleïda 1882, primera part d’un projecte audiovisual al voltant de les excursions del poeta Jacint Verdaguer pel Pirineu durant els estius del 1882 i 1883, i que són l’origen i la inspiració del seu gran poema èpic Canigó. El film va ser dirigit per Albert Naudín, que ara vol continuar l’aventura de Verdaguer amb Canigó 1883. D’aquesta manera es completa el periple del poeta pel Pirineu, inspiració cabdal per a la seva obra i canvi d’etapa en la seva vida personal.

Canigó s’estrenarà el pròxim 17 de gener a les sales de cinema del país

Canigó 1883 es va estrenar el passat 18 de novembre, a les 21h., en el marc de la 41a. edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, certamen ideal per presentar una història que té per objectiu mostrar l’impacte que va tenir la muntanya en Verdaguer i que comptarà amb la presència de l’equip.

La llengenda pirinenca de Jacint Verdaguer

Albert Naudín, director del film, considerava que s’havia de fer una segona pel·lícula, “Maleïda 1882 era una història inacabada, i Canigó 1883 és el final d’un període de Verdaguer.
Una pel·lícula que ens explicarà moltes més coses del poeta. Per això atrevir-se amb tot plegat era força complicat, i fer-ho entenedor, fresc i emocionant ha estat sens dubte el gran repte d’aquesta producció”.

Després de llegir el llibre Maleïda (Verdaguer Edicions, 2015), de Bernat Gasull, el cineasta va descobrir un veritable pioner del muntanyisme català. Amb Maleida 1882, Naudín i Gasull van iniciar una col·laboració que els ha portat a escriure els guions de les dues pel·lícules.
A diferència del llargmetratge precedent, aquí s’explica la història des de la ficció, una ficció documental i basada en fets reals. L’actor Lluís Soler, gran coneixedor de la vida de Verdaguer, torna a interpretar-lo. Naudín defineix Soler com l’ànima i el cos d’aquest projecte. El repartiment es completa amb Santi Pocino, que dona vida al Verdaguer més jove, Sílvia Bel, que interpreta la fada Flordeneu, i Xavier Boada, en el paper de Jaume Collell, l’amic íntim de Verdaguer.
El poeta ressegueix el país més enllà de les fronteres oficials tot reivindicant la riquesa d’un territori divers lingüísticament i paisatgísticament. Acompanyem Verdaguer en una emocionant i inspiradora travessa que comença a la muntanya del Canigó i acaba a Andorra, tot passant pel Vallespir, el Conflent, la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars, l’Alta Ribagorça, la Vall d’Aran i Arieja.
Filmexplora, en col·laboració amb la Fundació Jacint Verdaguer, s’ha encarregat de la producció, amb la producció associada de Símbol Editors i la participació de TV3. I amb el suport de Noel, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, IDAPA Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, Musèus dera Val d’Aran i la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya.