FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Miquel Taverna
Foto: Miquel Taverna

Notícies - 06/05/2020

Mor Josep Maria Torras, darrer ensenya d’or de la FEEC

Federats

Quan anavem a la muntanya, no deiem anem a la muntanya, deiem ens ho anem a passar bé” aquesta era la filosofia de Josep Maria Torras Homet que ha mort aquest dimecres als 94 anys, després de ser un dels pioners de les activitats de muntanya al país. Darrer ensenya d’or de la FEEC  Josep Maria Torras es va distingir per una dilatada vida lligada al món de la muntanya.

Entre altres mèrits aquest barceloní establert a Castellar del Vallès pot explicar que ha estat 71 anys escalant, sent pioner en ascensions a agulles i parets, i obertures de vies que han passat a la història d’aquest país. Ha obert amb companys les xemeneies més evidents de Montserrat que han esdevingut clàssiques i que han fixat el cànon d’un tipus d’escalada montserratina.

Ha fet tots els cims de 3000m del Pirineu, alguns repetits diverses vegades fins arribar a un total de 400. O entre d’altres curiositats que ha fet 42 vegades el cim de l’Aneto.

Torras podia presumir en la seva llarga trajectòria d’haver aconseguit també pujar als 50 sostres provincials de l’Estat Espanyol i ha fet els 41 sostres comarcals del principat. Ha realitzat 9 camins de Sant Jaume sortint de diferents llocs.
Va participar en centenars de marxes i curses populars, sent els últims anys molts cops el participant més gran.
Un altre de les xifres que sumava Torras era la seva participació en 27 maratons de muntanya i 41 curses per muntanya de 100km. Ell va començar també a fer les primeres curses per muntanya abans que fossin populars.
Per casa seva a Castellar també hi va passar tothom qui s’ha interessat per alguna cosa relacionada amb els seu coneixement enciclopèdic dels molts àmbits de l’excursionisme.
Va escriure desenes de ressenyes i articles relacionats sempre amb la muntanya i va participar en l’elaboració de manuals d’espeleologia, escrivint centenars d’articles en revistes especialitzades i en els butlletins dels centres d’on era soci.
En qualsevol d’aquests àmbits va ser una referència. Per quantitat, per qualitat i per compromís, fent de la senzillesa la seva filosofia.