FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 28/01/2016

Mor Fredi Parera, brillant escalador dels anys 80

Fredi Parera Avellaneda (Terrassa, 1957) va morir ahir dimecres a Barcelona arran d’una embòlia, a l’edat de 58 anys. Membre del Centre Excursionista de Terrassa, en Fredi va ser un escalador molt destacat durant els anys 80 a Catalunya. Ressaltava per la seva alta capacitat tècnica, audàcia i persistència en les ascensions d’envergadura que va emprendre.

Parera es va iniciar en el muntanyisme a mitjans dels 70 amb escalades a Sant Llorenç del Munt i Montserrat. Va obrir vies d’alta dificultat en aquests massissos i també a les parets de Vilanova de Meià, Canalda o les roques de Mas-mut, juntament amb escaladors com Armand Ballart i Antonio García Picazo. També va efectuar moltes repeticions destacades en indrets com Mont-rebei, Riglos o Ordesa, sobretot amb els escaladors terrassencs Francesc Dalmases, Ricard Darder, Amadeu Pagès i Joan Armengol.

L’any 1980, durant l’aproximació per escalar l’esperó Walker de les Grandes Jorasses (massís del Mont Blanc), va caure en una esquerda de la glacera de Leschaux, d’on va poder ser rescatat. Va estar dos mesos en coma després dels quals es va recuperar bé, tot i la seqüela d’una lesió a la vista. Sis anys més tard, amb Xavi Pérez-Gil, sí que va reeixir en l’escalada de l’esperó Walker.

El periple alpí de Fredi Parera va continuar cap a les Dolomites i el Tirol, on l’egarenc va realitzar dures escalades a Lavaredo, Civetta, Brenta, Pelmo, Furchetta i Wilderkaiser. El 1985 va ascendir al Saipal (7.030 m) en el marc d’una expedició de Terrassa al Nepal.

Un altre accident greu, succeït al Pedraforca a principis dels anys 90, va causar lesions neurològiques importants al Fredi. S’estroncava així la trajectòria fulgurant de Parera en el món de l’escalada i l’alpinisme. Ahir, dia 27 de gener, es va apagar el trajecte vital d’un dels grans escaladors dels quals es pot enorgullir Catalunya. Descansi en pau.

feec-fredi-parera-2