FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 15/02/2018

Montserrat rep diumenge la 49a Flama de la Llengua Catalana

Cultura

La Flama de la Llengua Catalana es troba encesa a Prada de Conflent, on es va renovar davant la tomba de Pompeu Fabra el passat diumenge 28 de gener. Aquest diumenge 18 de febrer, es farà la tradicional sortida a Montserrat on serà renovada per 49a vegada. El Centre Excursionista Sant Feliu de Codines, entitat organitzada d’enguany, ha generat un programa d’actes al voltant d’aquesta renovació que començarà a les 10 del matí amb la concentració a la plaça de Santa Maria, amb els geganters i grallers de Sant Feliu i el grup del correfoc El Follet i la Fantasma.

A continuació, la coral La Llum oferirà un recital de cançons abans de la tradicional rebuda de l’Abat de Montserrat, Josep Maria Soler. A les 11, missa conventual, que culminarà amb l’encesa de la flama de la llengua catalana a l’atril de la basílica, on cremarà fins l’any vinent. La jornada acabarà amb la conferència “La brasa permanent” a càrrec de l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté.

2018, “Any Fabra”

En commemoració del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i dels 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana normativa, el 2018 ha estat escollit com l’”Any Fabra”. Un any que, a més, també coincideix amb el 70è aniversari de la seva mort (1948) i el 50è aniversari del primer Any Fabra (1968).

L’esport català ha decidit sumar-se a aquest “Any Fabra” reivindicant la figura de Pompeu com a esportista i dirigent esportiu, una faceta menys coneguda del gramàtic; perquè Fabra no només fou un científic brillant conscient de la dimensió social dels usos lingüístics i de la necessitat de disposar d’una llengua codificada i apta per als diversos estils i funcions, sinó que també fou el màxim dirigent de l’esport català durant el primer terç del segle passat.

L’acte inaugural es va dur a terme a la seu del Centre Excursionista de Catalunya el passat dimarts 13 de febrer, amb la intervenció del president de la FEEC, Jordi Merino; el rector en funcions de la UPF, Pelegrí Vilader; el president de la UFEC, Gerard Esteva; el president de la FCT, Jordi Tamayo, i el president del CEC, Eduard Cayón. La presentació va acabar amb una conferència sobre Jordi Mir i Parache, filòleg que va dirigir, amb Joan Solà i Cortassa, l’edició de l’Obra Completa de Pompeu Fabra, i que l’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

El 20 de febrer tindrà lloc a la UFEC, coincidint amb l’aniversari del naixement del filòleg, la presentació de la campanya que se seguirà aquest 2018. Durant els mesos d’octubre i novembre, es duran a terme més actes, un dels quals serà la commemoració i presentació del llibre dels 50 anys de la Renovació de la Flama.