FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Imatge 'Balandrau, Infern glaçat'
Foto: Imatge 'Balandrau, Infern glaçat'

Notícies - 25/04/2022

Mireia Miró, l’ús i l’abús de la muntanya o la tragèdia del Balandrau a la tercera edició del ‘Bas Mountain’

Garrotxa Excursionisme Cultura Entitats

Aquest dissabte 30 d’abril arriba la tercera edició del festival de muntanya ‘Bas Mountain’. Un esdeveniment que s’ha consolidat els darrers anys a la Vall d’en Bas amb una jornada de muntanya per a tots els públics i pels amants de la muntanya en general.

Aquesta edició arriba amb un programa intens i amb novetats que aposta pel debat de l’actual situació de la muntanya, per una de les esportistes més importants de muntanya del país i per l’estrena d’un documental d’escalada a Osona.

El festival s’obrirà a dos quarts de deu del matí amb la presentació protocolària de les entitats organitzadores on hi seran, l’Ajuntament d’en Bas i el GECA, així com la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.  Un any més la seu tornarà a ser el centre de Can Trona a la Vall d’en Bas.

Ben aviat a les 10h s’iniciarà un dels debats de la jornada sota el títol ‘Ús i abús de la muntanya‘ que vol posar sobre la taula la situació actual de regulacions i sobrepoblació dels espais naturals. A la taula de debat hi seran Xavier Puig (Director del PNZVG), Sara Sánchez (Consorci de l’Alta Garrotxa), Laura Plana (CIVIVA) i Pere Gelis (GECA). Els ponents plantejaran la situació que viuen determinats espais locals i s’obrirà la participació on està programat que hi participin responsables de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i la FEEC, a través de la seva àrea de Natura. A més a més es donarà veu als assistents a la jornada amb un posterior debat.

A les 12h serà el torn del geòleg i editor científic, Isaac Camps, que realitzarà una ponència sobre ‘L’expedició de Charles Lyell a Catalunya‘. La ruta de Lyell a Catalunya (1830) serà l’eix argumental per impulsar un sender de llar recorregut en pro de la divulgació de la geologia.

Després de la pausa per dinar arribarà un dels plats forts de la jornada amb la conversa que oferirà la que va ser primera campiona de la Copa del Món d’Esquí de Muntanya catalana, Mireia Miró. Una de les esportistes de muntanya referents a Catalunya i a l’Estat serà l’encarregada d’obrir la sessió de tarda.

Una sessió que seguirà a partir de les 17h amb la projecció d’un documental pràticament inèdit ‘TRAD‘. Aquest reportatge editat aquest 2022 explica les aventures de l’escalada tradicional i les primeres vies obertes als Cingles de Berti. El documental només s’ha pogut veure aquest passat dissabte a Reus a la seva estrena i serà una de les primícies del ‘Bas Mountain’ .

La jornada es tancarà a partir de les 18h amb la projecció d’un dels documentals més vistos a Televisió de Catalunya ‘Balandrau, Infern Glaçat‘ . El documental obrirà un col·loqui posterior per parlar dels fets concrets d’aquella jornada i de la seguretat a la muntanya amb la participació dels GRAE dels Bombers de la Generalitat, l’Àrea de Seguretat de la FEEC i el Servei Meteorològic de Catalunya a través del seu portal Meteo Muntanya.

Per tothom que no pugui venir a les jornades, aquestes es podran seguir també a través del canal de youtube de Can Trona i tothom que vulguin fer aportacions ho podran fer a cantrona@vallbas.cat.