FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 03/06/2014

Micromecenatge per finançar un documental sobre els inicis de l’escalada moderna a Catalunya

Escalada esportiva Escalada

Amb el títol “Escalada a Catalunya 1940 – 1955”, la productora audiovisual Estimball Films ha encetat un projecte de micromecenatge a la plataforma Verkami amb l’objectiu de culminar la realització d’un documental sobre els escaladors catalans que van introduir l’escalada moderna a Catalunya. Noms com Mallafré, Romeu, Farrer, Santacana, Panyella “Pany”, Alaix, Camp, Coromines, Sorolla o Álvarez són els protagonistes del film, juntament amb les vies d’escalada que van traçar a les parets i les agulles de Montserrat.

Per aclarir i divulgar aquest període, els responsables del projecte han buscat informació directa, entrevistant als escaladors de l’època i els de la generació posterior, amb els quals van compartir corda i amistat. Per presentar i documentar les vies més representatives, les han filmat amb l’ajut dels escaladors que han col·laborat en el projecte de manera desinteressada. També han comptat amb l’ajut i el suport d’altres persones a peu de paret o fent contactes i creant complicitats entre els realitzadors i el món de l’escalada. Maria Alsina, Armand Ballart, Daniel Brugarolas, Emili Giner, David Hita, Ferran Martínez, Manel Orbay, Juan Ortiz, David Palmada “Pelut”, Lluís Parcerisa, Antonio Garcia Picazo, Iván Ruiz, Nandi Salas, Ester Sabadell, Marc Toralles, Sílvia Vidal, Pep Vila, i Marc Vilaplana, són alguns dels escaladors que han participat en el la realització del documental.

miquel-vilaplanaUn projecte d’una productora d’escaladors

Estimball Films és una productora independent que es va constituir al gener de 2010 per realitzar un primer projecte: “Pirates” (Miquel Pérez i Miquel Vilaplana, 65 min., 2011), la història d’un grup de joves barcelonins de la dècada dels 70 que arribaren a l’escalada desvinculats de la tradició dels centres excursionistes. “Pirates” va concursar al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2011 on va ser molt ben rebuda.

Estimball Films la formen els escaladors Josep Carbonell (coproductor i responsable de finances) i Miquel Pérez (responsable del guió i de la realització, professor de mitjans audiovisuals a la Universitat de Vic). El projecte que ara impulsen a través de la plataforma Verkami va començar la tardor del 2012. La fase de producció i rodatge tot just ha finalitzat fa pocs mesos i, actualment, el projecte es troba en fase de muntatge. El film estarà enllestit a finals de l’estiu i esperen presentar-lo al Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló.

Les aportacions que han previst a través de la campanya de micromecenatge permetran culminar el projecte. En la fase final en què es troba, el projecte de documental requereix uns 4.000 euros per al muntatge i la sonorització, i uns 1.500 euros per satisfer les recompenses dels mecenes.