FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús - FEEC
Foto: Quim P. Casadesús - FEEC

Notícies - 28/06/2024

Més de 300 persones a l’estrena de l’Eternal Flame de l’Edu Marín

Alpinisme Alpinisme Escalada

L’auditori del Caixaforum de Barcelona ha estat l’escenari escollit per a presentar l’última aventura de l’escalador català, Edu Marín. Marín el juliol de 2022, es convertia en el primer escalador en fer la repetició en lliure de la mítica Eternal Flame, a la Torre Sense Nom (6.239 metres), 13 anys més tard que els germans Huber aliberéssin la via per primera vegada.

L’estrena va servir per a omplir pràcticament l’espai del Caixaforum amb 350 espectadors que van seguir embadalits les històries de l’Edu Marín, el seu pare “Novato” Marín i el seu germà Alex al Pakistan en una ascensió agònica en lliure a l’Eternal Flame.

A la presentació hi ha assistit el president de la FEEC, Jordi Merino, acompanyat del vocal de la junta, Marcial Aleman que han volgut acompanyar a Marín en la posada de llarg de la seva “Kepp in Burning”.

La pel·lícula es podrà veure el mes de novembre al Festival de Torelló on Marín també farà una conferència parlant d’aquesta gesta aconseguida el passat 2022.

D'esquerra a dreta, el president de la FEEC, Jordi Merino, Alex Marín, "Novato" Marín, Edu Marín i Marcial Aleman. Foto: Quim P. Casadesús
D’esquerra a dreta, el president de la FEEC, Jordi Merino, Alex Marín, “Novato” Marín, Edu Marín i Marcial Aleman. Foto: Quim P. Casadesús
Un “Eternal Flame” històric 

Eternal Flame es troba en el grup de les Torres del Trango, al cor del Karakoram, i és la via més difícil i a més altitud del món. Són 650 metres de granit immaculat amb dificultats de fins a 7c+, que es troben en els darrers llargs de la via, on s’escala per sobre dels 6.000 metres. Wolfgang GüllichKurt AlbertChristof Stiegler y Milan Sykora van obrir la via l’any 1989 i no va ser fins l’any 2009 quan els germans Huber, Thomas i Alex, van aconseguir la primera ascensió en lliure. Una fita històrica pel món de l’alpinisme i l’escalada en roca, que cap altre escalador havia estat capaç de repetir en el mateix estil fins avui mateix.

Edu Marín ha encadenat tots els llargs de primer, «potser sóc el primer escalador que ho aconsegueix així», ha comentat en anunciar la seva ascensió. Marín ha necessitat 28 dies per aconseguir repetir la via en lliure.

Marín va marxar l’any anterior (2021) amb un regust amarg. L’èxit de l’expedició va ser relatiu per ell, ja que el seu objectiu era escalar tots els llargs en lliure. No li valia arribar al cim per qualsevol mitjà, sinó que volia fer-ho de la forma més elegant possible. Les condicions meteorològiques van jugar en la seva contra i malgrat poder trepitjar el cim nevat de la monolítica Torre Sense Nom, els darrers llargs se li van resistir. El fred i el gel a les fissures li van posar difícil, però va decidir no rendir-se.

En l’intent de 2022 l’equip de Marin l’han completat el seu pare, Francisco “Novato” Marín, i el seu germà, Àlex Marín; la cordada amb la que en el passat ja havia aconseguit completar altres reptes, com escalar el sostre més llarg del món, a l’arc de Getu, a la Xina, obrint la via Valhalla. Per aquesta expedició Marín va guanyar un dels premis Juanjo Garra que atorga la FEEC .

Els Marín ja van viatjar a Pakistan un mes abans que l’any passat, amb l’esperança de tenir més d’una bona finestra de bon temps per atacar la via amb garanties.

Recupera l’entrevista a Edu Marín a la revista Vèrtex 265