FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 05/04/2022

Més de 300 escaladors a la 38a Trobada del Grup Cavall Bernat

Bages Escalada esportiva Cultura Escalada Societat Grup Cavall Bernat

Aquest passat 3 d’abril s’ha celebrat la 38a edició de la tradicional Trobada del Grup Cavall Bernat. A la cita hi han acudit més de 300 persones, entre les quals 12 han estat nomenades “cavallistes”. La jornada també ha servit per lliurar les insígnies als membres d’honor d’enguany i recordar a alguns membres del Grup Cavall Bernat que els darrers anys ens han deixat, com és el cas de l’escalador i dibuixant Isidre Rodrigo i Montané.

A la Trobada hi han assistit quatre dels darrers presidents de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC): Jordi Merino i Urbano (2011 – actualitat), Antoni Joan Fontdevila i Martí (2001-2009), Joan Bernat Clarella i Biarge (1997-2001), Francesc Sanahuja i Toledano (1993-1997) i Joan Garrigós (1979-1992). Pel que fa a l’ex-president Daniel Planas i Perpiñà (2009-2011), finalment no va poder assistir a l’acte. També hi han assistit l’alcalde de Monistrol Joan Miguel Rodríguez, el President de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada Sisco Fanals, el veterà escalador Jordi Pons i l’escaladora Lola Goicoechea, qui ha conduit l’acte.

Enguany la Trobada s’ha celebrat a l’Espai Joan Carles Amat, situat a Monistrol de Montserrat (Bages). Després d’un bon esmorzar de benvinguda, la cita s’ha iniciat al voltant de les 9.30h amb dues caminades entre les quals uns 130 matiners i matineres han pogut escollir: una més llarga, d’uns 14km de distància que ha conduït als participants fins a tres antigues colònies tèxtils, El Burés, El Borràs i la Bauma; i una més curta, d’uns 7km de distància, que ha mostrat un ventall de cases de camp que dóna fe del passat agrícola d’aquest indret.

L’esdeveniment ha continuat a les 12h amb la presentació de la Trobada a càrrec del vicepresident Francesc Sanahuja i amb parlaments de l’alcalde de Monistrol, Joan Miguel Rodríguez, el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino, i l’escaladora Lola Goicoechea, qui qui ha conduït l’acte. Aquests han servit d’introdució de la tradicional cerimònia d’imposició de medalles dels nous cavallistes.

Enguany, han estat nomenats cavallistes Esther Alonso Comas, Isabel Carmen de las Heras, Fernando Cortes Celigue, Martín Emde Pérez, Jordi Martínez Villaroy, Rafael Medina Medina, Jordi Mengual, Laura Morer i Cugat, Alicia Ortega Calvo, Jaume Planell Piqueras, Alejandro Verdejo Fernández i Alfonso Vilches Rosillo.

Posteriorment, s’han nomenat nous membres d’honor de l’associació 7 escaladors i alpinistes que han fet una gran aportació a aquest esport a través de les seves activitats a Catalunya i a nivell internacional: Jaume Mas i RamonMiquel Lusilla i VilaManel Guasch GinerJordi Colomer i GallegoJoan Frontera i TorrasRamon Majó i Lluch. Patrice Bellefont, qui també havia de ser nomenada membre d’honor, no ha pogut assistir a la Trobada i serà nomenada l’any vinent. També han rebut mencions especials Josep Maria Rodés i Melgosa Ferran Labraña Turell i, com a escalador històric, Angel Vedo Fernández ha rebut un reconeixement. Finalment, s’ha donat un reconeixement especial al dibuixant, escalador i alpinista Isidre Rodrigo i Montané, que recentment ens va deixar.

El President del Grup Cavall Bernat Josep Massana ha tancat l’acte agraint l’assistència de tots els participants i convidant-los a la propera trobada a Tivissa (Ribera d’Ebre) el mes d’octubre.

Què és el Grup Cavall Bernat?

El Grup Cavall Bernat és un punt de trobada de tots aquells escaladors i amics, lligats d’una manera o altra amb el món de l’escalada “a casa nostra”.

Una senzilla manera de conèixer i relacionar-se amb els principals protagonistes de totes les èpoques, mantenint amb això una valuosa amistat i connexió generacional, que permet avaluar de primera mà molts conceptes alterats per l’evolució i el temps, essencials per a comprendre la veritable filosofia del nostre benvolgut esport.

Gràcies a la brillant idea de Joan Nubiola, Josep M. Torras i Josep Barberà (promotor principal del grup), el 27 de juliol del 1978 neix el Grup Cavall Bernat com a tal, amb l’única condició d’haver escalat el Cavall Bernat de Montserrat per a ser acceptat.

Des de l’any 1979, una trobada anual reuneix cada vegada un nombre major d’escaladors de tots els estils i edats, disposats a ésser del grup com amics, admiradors o simpatitzants. Una tradicional cerimònia i una medalla de record, els converteix en “cavallistes” per a sempre, sense més obligació ni compromís algun.