FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 17/03/2014

Més de 150 esportistes participen a la Cursa del Bassiero en el cinquantè aniversari

Esquí de muntanya

Un total de 159 corredors preparaven esquís, botes i pells de foca a les 7.30 hores del matí de diumenge 16 de març. Mitja hora més tard sonava la botzina que donava el tret de sortida a la 50a Cursa del Bassiero, l’emblemàtica travessa d’esquí de muntanya per equips que organitza la UEC de Barcelona, i que aquest any forma part del calendari de competicions de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), dins de la 30a Copa Catalana FEEC-Millet per equips. La Cursa del Bassiero no només celebrava les noces d’or, sinó també el rècord de participació, que triplicava el número aconseguit l’any anterior.

Els participants han sortit des del pàrquing de la Peülla de l’Estació de Baqueira Beret i han passat per alguns dels punts més emblemàtics del Parc Nacional d’Aigüestortes. En direcció a la Vall de Ruda, han omplert la muntanya de traces a ritme de competició per un recorregut amb 12 controls de pas que vetllaven perquè els corredors seguissin el camí establert segons la normativa de les competicions de la FEEC.

feec-milletGuanyadors per categories

La parella de corredors cadets formada per Aribau Portillo i Albert Artís, que havien fet el recorregut vàlid per la seva categoria, de 1.050 metres de desnivell, han arribat a la Peülla després de 2 hores i 19 segons. La parella femenina guanyadora formada per Judith Buyse i Júlia Massagué ha necessitat 52 minuts més per convertir-se en les guanyadores de la seva categoria. Joquim Júlia i Jordi Martín s’han imposat en la categoria júnior, que amb un temps de 2 hores i 38 minuts han fet el recorregut curt, de 1.600 metres de desnivell.

La categoria d’elit ha necessitat molt més temps per fer tot el traçat de la cursa, ja que el desnivell del recorregut d’enguany (2.600 metres de desnivell) i la distància (uns 26 quilòmetres), convertien la travessa amb esquís en una autèntica prova de fons per algunes de les valls del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La parella formada per Xavier Freixinet i Robert Miguélez ha necessitat 3 hores i 37 minuts per fer tota la cursa i, en categoria famenina, l’andorrana Ariadna Tudel i la seva parella, Valerie Lafitte, han completat el recorregut amb un temps de 4 hores i 48 minuts.

Bassiero5014-transUna cursa amb celebració d’aniversari

Tant la sortida com l’arribada han estat retransmeses per streaming en un canal de YouTube que estava projectat a la Plaça de La Closa d’Esterri d’Àneu, davant l’Ajuntament. Al llarg de tot el matí els participants de la cursa han anat arribant a la zona de La Peülla, a l’estació de Baqueira Beret, fins que als voltants de dos quarts de tres han arribat els últims corredors.

Un cop finalitzada la cursa, participants, organitzadors de la UEC de Barcelona a i una delegació de la FEEC, entre el quals hi havia el president Jordi Merino, i diversos membres de la junta, han celebrat un dinar popular que ha culminat amb l’entrega de trofeus i un sorteig de material de muntanya. L’acte simbòlic de la celebració ha estat quan ha sortit un pastís amb el número 50 i el president de la UEC de Barcelona, Jordi Videllet, i un veterà corredor que va participar en la primera edició de la Travessa amb Esquís de la UEC de Barcelona, Antoni Villena, han bufat conjuntament les espelmes.

Després d’un discurs d’agraïment a càrrec del president de l’entitat barcelonina s’ha donat per finalitzat el cap de setmana de la Cursa del Bassiero, dos dies on l’esquí de muntanya ha estat el protagonista i on s’ha demostrat que aquest esport cada vegada té més adeptes.

Un cap de setmana d’activitats

Dins dels actes de la celebració del 50è aniversari de la UEC Bassiero s’han organitzat també unes jornades tècniques. Una de les activitats ha estat una taula rodona on s’ha parlat sobre l’evolució de les curses d’esquí de muntanya.

La resta d’activitats del progama també s’han desenvolupat tal i com estava previst i a les 15h s’han obert les inscripcions i la recollida de dorsals a l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu. Mentre els participants poc a poc anaven arribant, al mateix Ajuntament es donava el toc d’inici a la jornada tècnica sobre l’Evolució de l’Esquí de Muntanya a Catalunya en la què, després d’una benvinguda amb un to d’homenatge a les cinquanta edicions de la Travessa amb Esquís de la UEC de Barcelona, ha començat un debat sobre la situació de l’esquí de muntanya a Catalunya, amb la participació de diversos ponents moderats pel membre de l’Àrea Tècnica de la FEEC, Oriol Montero.

Mentrestant, a la Plaça de La Closa, davant l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu, nens i nenes han participat en una petita gimcana i han pujat i baixat sense parar les parets del rocòdrom que la Federació va instal·lar a la plaça d’Esterri d’Àneu.