FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Sytse Van Slooten
Foto: Sytse Van Slooten

Notícies - 28/06/2021

Medalla de plata per a Albert Guàrdia a la Copa del Món de paraescalada

Escalada esportiva Escalada Seleccions catalanes

Albert Guàrdia de la selecció catalana de paraescalada ha triomfat a la primera prova mundial de l’any aconseguint pujar al podi amb una medalla de plata. La prova s’ha celebrat a la ciutat austríaca d’Innsbruck on també s’ha estat celebrant aquests dies la gran celebració d’escalada de competició, la Copa del Món en les tres modalitats competitives: dificultat, bloc i velocitat.

El maresmenc Albert Guàrdia ha aconseguit arribar a la segona posició de la categoria AL2, superant als seus 11 rivals a excepció del francès Thierry Delarue, medalla d’or de la categoria. La medalla de bronze, per la seva banda, ha estat pel belga Frederik Leys. Amb aquesta nova medalla Guàrdia ha tornat a demostrar les seves grans capacitats com a escalador i ja compta amb un gran recorregut com a paraescalador. Entre les seves proeses estan la medalla de bronze de l’últim mundial celebrat el 2019 a la ciutat francesa de Briançon i la inoblidable medalla d’or que va guanyar l’any 2016 a París (França), convertint-se en campió del món de la categoria AL2 de paraescalada.

La propera cita que els espera als paraescaladors europeus se celebrarà a Briançon (França) el 15 de juliol. Després de l’èxit aconseguit per l’escalador maresmenc en aquesta primera prova, la següent promet ser tant o més pròspera.

Categories de la paraescalada

La categoria AL2 és en la que entren aquells paraescaladors amb una cama amputada i és una de les que compten amb més participants en les competicions de paraescalada, entre ells Albert Guàrdia i els també reconeguts Urko Carmona i Iván Germán que van motivar a l’escalador català a iniciar-se en la paraescalada de competició, com va explicar en una entrevista a la FEEC l’any 2019. Les altres dues categories que reuneixen més participants són les categories RP1 i RP2 que agrupen a tots aquells escaladors amb diferents limitacions de movilitat, força o estabilitat i que no entren en cap de les altres categories existents.

En total són 10 les categories de paraescalada: B1, B2 i B3, que engloben als esportistes amb diferents graus de discapacitat visual; Al1 i AL2, categories que agrupen als escaladors amb les dues o una de les cames amputades; AU1 i AU2, categories per a escaladors amb els braços afectats per amputacions; i les categories RP1, RP2 i RP3, que engloba als esportistes amb diferents limitacions del moviment, força o estabilitat.

La selecció catalana acudeix a la Copa del Món

Els escaladors de la selecció catalana Lluc Macià, Aida Torres i Rut Monsech també han acudit a Innsbruck (Àustria) per disputar les diferents disciplines d’escalada esportiva a la Copa del Món. A la imponent sala d’escalada Kletterzentrum els catalans han tingut l’oportunitat de competir contra alguns dels millors escaladors del món, com són Janja Garnbret, Akiyo Noguchi, Jakob Schubert, Adam Ondra i Alex Megos, pròximament esportistes olímpics a Tòquio. Els Jocs Olímpics de Tòquio que se celebraran aquest any seran els primers a la història a acollir l’escalada esportiva com a esport olímpic, cosa que fa que aquest any sigui especialment important per a aquest esport.

Amb aquests escaladors mundialment reconeguts a la pista, la competició no ha estat gens fàcil i cap dels escaladors catalans ha pogut arribar a les semifinals. Així doncs, pel que fa a la disciplina de dificultat, Aida Torres (CE Torelló) ha aconseguit una 47a posició, Rut Monsech (CE Alpicat) ha arribat a la 67a posició i Lluc Macià una 70a posició (CM Sant Cugat). Els campions han estat l’austríac Jakob Schubert i la imbatible eslovena Janja Garnbret, que han ofert un espectacle immillorable per al públic d’arreu del món. La medalla de plata ha estat per a l’inigualable italià Stefano Ghisolfi, veterà del novè grau d’escalada esportiva, i la nord-americana Brooke Raboutou, medalla de bronze a la Copa del Món de Búlder celebrada a Salt Lake City el passat mes de maig; i la de bronze per al suís Sascha Lehmann i l’olímpica japonesa Akiyo Noguchi.

Quant a la disciplina de bloc, sorprenentment l’escaladora torellonenca especialitzada en aquesta modalitat ha fet una marca més baixa en aquesta disciplina que no en la de dificultat amb una 63a posició. Per la seva banda, Lluc Macià ha arribat a la 72a posició. Aquest any els tres graons del podi de la modalitat de bloc en la categoria masculina han estat per a escaladors japonesos, amb Yoshiyuki Ogata com a campió, Tomoa Narasaki en segona posició i Kokoro Jujii en tercera posició. Quant a la categoria femenina, Janja Garnbret ha tornat a trepijar el primer graó del podi, seguit de la nord-americana Natàlia Grossman i la sèrbia Stasa Gejo.

La següent parada del circuit internacional per a la selecció catalana serà el proper cap de setmana, del 2 al 4 de juliol, a Puurs (Bèlgica) amb una prova de velocitat i de dificultat. Hi acudirà la selecció juvenil formada per Rut Monsech, Aida Torres, Lluc Macià i Lau Macià.